Kultúra

Hazugságokkal van tele a bin Laden-akcióról szóló könyv?

Az amerikai haditengerészet különleges egységének admirálisa szerint hamis információkat közöl a bin Laden-akcióról Chuck Pfarrer könyve.

A Navy SEAL-t vezető Bill McRaven szóvivőjén keresztül azt üzente: a SEAL Target Geronimo című kötetben szereplő állítások egyszerűen hamisak. „Soha nem álltunk még ki a nyilvánosság elé, hogy azt mondjuk egy szerzőre: hazudik – fogalmazott az admirális nevében Tim Nye ezredes. – Az, hogy most mégis megtesszük ezt, mindent elárul arról, mi a véleményünk a könyvről.” Az ezredes azt is hozzátette: saját állításával szemben Pfarrer hivatalosan senkivel nem beszélt a küldetést végrehajtó egységekből, azt pedig nem is fogják vizsgálni, hogy magánemberként nyilatkozott-e neki valaki.

Mint arról korábban már beszámoltunk, a Hollywoodban is nagy érdeklődést kiváltó kötetet a kiadó azzal reklámozta, hogy szembeszáll a hivatalos verzióval, és a terroristavezér likvidálásának igaz történetét meséli el az akciót végrehajtó katonák beszámolói alapján. Megjelenése előtt azt is elmondták a könyvről, hogy a kormányhivatalok hónapokig ellenőrizték a kéziratot, de végül engedélyezték, hogy nyilvánosságra kerüljenek a friss információk. A SEAL Target Geronimo azóta már napvilágot is látott, és kiadása hetében az Amazonon a legkeresettebb húsz könyv közé került, jelenleg pedig 49. a toplistán.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik