Kultúra

Könyv és film is készül Bin Laden likvidálásáról

November 8-án jelenik meg az USA-ban Chuck Pfaffer könyve Oszama Bin Laden megöléséről, és folynak a tárgyalások a filmváltozatról is.

A volt kommandós szerző SEAL Target Geronimo: The Inside Story of the Mission to Kill Osama Bin Laden című kötetének megfilmesítési jogait állítólag már Hollywoodban árulják az ügynökök. Moziváltozatról és tévéverzióról egyaránt lehet szó, a stúdiók és producerek részéről pedig óriási az érdeklődés – írja a The Hollywood Reporter.

A bestseller-szerző az akciót végrehajtó speciális egység tagjainak beszámolói alapján írta a könyvet, és ezek állítólag sok részletben eltértek a hivatalos verziótól – például 40 perces hajsza helyett arról szóltak, hogy Bin Laden 90 másodperccel a támadás megindítása után halott volt, és azt is cáfolták, hogy a kommandósok a földszint felől hatoltak volna be a terroristavezér rejtekhelyére. Noha a SEAL Target Geronimo megjelenése állítólag hónapokat csúszott azért, mert a kormányhivatalok is ellenőrizték a szöveget, ezek a friss információk benne maradtak a kötetben, amely sok újdonságot közöl majd az akció előkészítéséről is.

A SEAL Target Geronimóból majdan készülő film egyébként nem az egyetlen lesz, amely a Bin Laden-akciót mutatja be: Mark Boal forgatókönyvíró és Kathryn Bigel rendező már dolgozik is egy másik változaton, és a New York Times szerint a munkájuk során rengeteg belső információhoz is hozzáférést kapnak. Ennek a filmnek már a bemutatóját is kitűzték 2012. október 12-ére, ez azonban valószínűleg változni fog, és inkább csak a 2012. november 6-i amerikai elnökválasztások után kerül mozikba a mű.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik