Kultúra

A tévében: szerelem az áruházban, kortársak ’69-ből

Tökéletes banditatársak, áruházi ármány és szerelem, menekülés a Földről, Lucifer.

Bonnie és Clyde sem volt két olyan társ, mint Butch Cassidy és Sundance Kölyök, akik 1969-ben Robert Redford és Paul Newman személyébe öltözve testesültek meg. George Roy Hill klasszikusa a két törvényenkívüli és barát történetét 112 percen át megunhatatlanul bontja ki. 21:00, Filmmúzeum.

Vígjátéki formában érkezik hozzánk egy nehéz és kellemetlen sors, az áruházi dolgozóké. Amerikában persze minden máshogy van, bár ezzel nem lebecsülni akarom egy hétvégi műszak lélekromboló hatását, de ott van miben hinni: egy igazi amerikai típusú karrierben, mondjuk, kocsitologatásból a vezérigazgatói székig. A lány a tét című vígjátékban egy eminens és egy negatívabb munkaerő csap össze, hogy elnyerje A Hónap Dolgozója címét, amin keresztül – hitük szerint – megnyílik az út a nemrég érkezett új pénztáros lány szívéhez (Jessica Simpson alakítja, tehát érthető az igyekezet). De ez még egy vígjátékban sem lehet elégséges a szerelemhez… 21:30, Duna TV.

Az angol gyep évszázados hagyományaihoz hasonló a brit dramaturgiai iskola, aminek egyik gyümölcse a Hotel Babylon (illetőleg szinte tetszőleges BBC-)sorozat. A ma esti epizódban a kincskeresés témája találkozik a karrierépítéssel és a családalapítás nehézségeivel – az angolok megoldják, mégpedig jól, flottul, tökéletes nyakkendőkötéssel. 21:40, Story4.

Görög krízis, olasz krízis, ki tudja, hol a vége, lehet, hogy hamarabb megfordula fejünkben a gondolat, mintsem gondolnánk: el kell mennünk erről a Földről? A kérdést eprsze a környezeti állapotok is napirenden tartják – most azt tudhatjuk meg a Szélsőséges világegyetem sorozat ma esti epizódjából, hogy ez (elhagyni a Földet, átköltözni máshová) milyen nehézségekbe ütközik. Kérdés: önök vinnének magukkal görögöket? 22:00, National Geographic.

Minden idők egyik legjobb Lucifere, Mensáros László miatt érdemes leginkább megtekinteni Szinetár Miklós 1969-es Az ember tragédiája feldolgozását, amit tekinthetünk előzetes tréningnek Jankovics Marcell hamarosan a mozikba érkező animációs rajzfilméhez. Ádám: Huszit Péter, Éva: Moór Marianna. 22:20, Duna2.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik