Kultúra

A tévében: berlini fal, Rambo, Batman

Tetvek, férgek, mocskok kicsiben és nagyban, illetve pár hős a fikció és a valóság birodalmában.

Mike Rowe, miután végigcsinálta a legmocskosabb melókat a Dirty Jobs című sorozatban, úgy döntött, megnézi, milyen kis szörnyetegek élnek rajta. A test mikroszkopikus állatkertjét mi is végignézhetjük (remélhetőleg nem mindent a maga helyén) a címében remek fordításban elénk kerülő Kíváncsiság című sorozatból (Curiosity – tényleg kíváncsiságot jelent. De nem lehetett volna egy parányit szellemesebben? Ez legalább olyan üres fordítás, mint a Mythbustersé, amiből Állítólag… lett) – 21:00, Discovery Channel.

1961 augusztusában az NDK lezárta Berlinben húzódó határt – felépült a 43 km hosszú fal, mintegy 500 ezer ember munkájának köszönhetően. A Tégláról téglára – így készült a Berlini Fal című dokumentumfilm arról beszél a már ismertebb tények mellett, hogy az építők – átvitt és konkrét értelemben – hogy látták, hogy szervezték meg a munkát, megszólalnak határőrök, és eddig még nem látott archív felvételek is leperegnek. 21:00, National Geographic.

Ebben a Rambo-filmben öli meg a legtöbb rosszcsávót Sly félmeztelenül (46-ot), összesen 58-at az egész film során. Az első gyilkosság a 34. percben történik, s Rambo 24 jelenetben lő minden kézzel fogható eredény nélkül. Összesen öt jófiú lesz kínzás áldozata. A szexjelenetek száma – s ebben az egyben az összes Rambo-film egyezik – zéró. Az összes többit megnézhetik 21:15-től a Coolon: Rambo 2.

Batman-hét van a Viasat3-on, mely alatt megtekinthetjük Tim Burton játékosabbra vett filmjét éppúgy, mint Joel Schumacher marcipángiccsmeneteit, s Christopher Nolan mélyen átgondolt, sötétebb darabjait. Kezdünk Burton 1989-es Batmanjével, Michael Keatonnal, Jack Nicholsonnal és Kim Basingerrel, mely 1990-ben a legjobb látvány Oscarját is elnyerte. 21:15, Viasat3.

A 20. századi Magyarország egyik legokosabb és legműveltebb tudósa, a rendszerváltás után az MTA első elnöke, Szekfű Gyula tanítványa, Teleki Pál munkatársa volt, 1956-ban a Történettudományi Intézet Forradalmi Tanácsának elnöke, amiért két év börtönt kellett elviselnie, s végül a forradalom 50. évfordulóján, 2006. október 23-án  – 93 évesen – volt bátorsága beszédet mondani a feldúlt Budapesten (míg a köztársasági elnök erre nem vállalkozott) a ’56-os emlékmű felavatásán. Az ő olvasónaplójából készített Hanák Gábor dokumentumfilm-sorozatot 2009-ben, amelynek az a első része 0:00-kor látható a Duna TV-ben. Kosáry Domokos olvasónaplója – Amikor 1957. november 14-én letartóztatják.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik