Kultúra

A tévében: memórialeckék, szcientológia, női tenisz

Mennyi első: a háború utáni első magyar filmes remekmű mellett az első Indiai Grand Prix-t is megnézhetjük ma.

Már eldőlt minden, de azért az igazi szurkolók, és persze a motorhangra libabőrözők nem hagyják ki az első India Nagydíjat, ami egy hordozható vasaló alakú pályát jelent – reméljük, nem tévednek a pályára szent tehenek (ha már egy kutyának ez sikerült). De talán nem szent tehén már az idei baknok Vettel sem, és valaki képes legyőzni mondjuk a Button, Hamilton, Alonso trióból. A kasztok országában a rohannak tehát a kasztnik (elnézést), amit 10:05-től az RTL Klubon mi is élvezhetünk.

Ezzel még nem értünk végére a sportprogramnak, mert 16:00-tól az Eurosporton jön az isztambuli WTA bajnokság döntője. A két csoportban versenyző női (Williamsek és Clijsters nélküli) elit a női tenisz íratlan szabályai szerint feldúlta a papírformát, és nem voltak ritkák a háromszettesek. Egyszóval nem lehetetlen egy 6-1, 1-6, 1-6-os döntő sem, és az is lehet, hogy Kvitova és Azarenka játssza majd (ezért is szeretjük a női teniszt).  

A második világháború után feléledő-újjászülető magyar film már 1947-ben képes volt remekművet készíteni: a háborús történések drámája, a lélekbe zárt szörnyű titkok filmje az Ének a búzamezőkről, Szőts István rendezése, mely Móra Ferenc művét vette alapul, s amely 21:00-tól a Duna2-n látható a kései 40-es (majd 50-es) évek legjobb magyar színésze, Görbe János főszereplésével.

Kényes témával foglalkozik a következő film, főleg azért, mert esetében a jogos kritikát nehéz elválasztani a vallásszabadság kérdésétől, amire igencsak adnak a filmet gyártó Németországban. De azért is, mert a filmben szereplő vallás gyakorlói közt sokan befolyásos, hatalommal rendelkező emberek – szóval az ügy érdekes. A szcientológiáról van szó, melyről kiugrott hívei vallottak, s az ezekből összerakott történetet ismerhetjük meg fikcionált formában a Míg végül semmim sem maradt című drámában, melyet 21:30-tól láthatunk az m1-en.

El ne felejtsem: a Megáll az ész! Memória ismeretterjesztő filmben sokat tanulhatunk a memória működéséről, az emlékezés szerkezetéről, az emlékek eltárolásának mechanizmusáról, és arról is hallunk, hogy miért kell felejteni. 22:00, National Geographic.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik