Kultúra

A tévében: úgy hívják senki, avagy a vércse és a varjú

Ma minden korosztálynak ajánlunk valamit a nap minden szakára - cowboyt, 50-es éveket, organikus építészetet, madarakat.

Keljünk korán! A gyerekek kérés nélkül is megteszik, főleg akkor, ha nem kéne, mondjuk hétvégén, amikor a szülők még ráhúznának 1-2 órát ágyban, párnák közt. Senkit nem bujtogatnék, de 8:10-től indul az m2-n a Csudaszombat, a gyerekek műsorsávja egészen kora délutánig rengeteg érdekességgel madárovival, Lackfi Jánossal és az ő rímeivel, manókkal és rengeteg állattal – szóval egy kis időre le lehet ülni az aprónépnek a tévé elé.

Az egy fokkal nagyobbak pedig 16:05-kor kerülnek sorra, amikor is Terence Hill kijelenti, hogy Nevem: Senki. A 70-es évek spagetti-westernjei közül egy a humorosak közül, tudják, amikor a humor az az össze nem téveszthető síkegyszerű, mégis kedves valami, valakit leütnek, beszakad a padló, forog a szem, hülye zenét hallunk, hát nem bájos? A filmben még a nagy Henry Fondával is összefutunk, aki beugrott a Volt egyszer egy vadnyugat után hazafele menet. Figyelem, a film után nagyfokú lövöldözés várható a gyerekszoba felől. 

A nemrég elhunyt Makovecz Imre organikus elveit elevenítheti fel (vagy ismerkedhet meg vele) mindenki. A kortárs magyar építészet egyik legkarakteresebb alakja a Mindentudás Egyetemén vázolta fel Heideggertől Rudolf Steineren át Hamvas Béláig és Lechner Ödönig tartó szellemi alapanyagból épített/kinőtt rendszerét, melyet felvázolást most 20:00-tól a Duna2-n láthatjuk ismét.

Egy remek szatíra az 50-es évekről – nem, ez nem A tanú, hanem Hamvai Kornél Szigliget című drámája, amely a bolsevik rendszer furcsán kezelt egyedeivel, az irodalmárokkal teremt komédiát: egyiküket, Sass Tibort nagy megtiszteltetés éri, mert Sztálin-díjra terjesztik fel, igaz, úgy tűnik, meggyilkolták, de ezt senki nem tudhatja. Ez azért is gond, mert egy olasz újságíró azért utazott Szigligetre, hogy interjút készítsen vele. 21:50, m1

Végül hagyjuk egy percre a nagy színpadokat, a reflektorokat, a sztárságot, a hírnevet – itt van két madár, a varjú és a vércse, melyeknek látszólag semmi közük nincs egymáshoz, a valóságban azonban egyik a másikra van utalva, és ha mi emberek úgy döntünk, hogy az egyiket üldözzük, a másik, amúgy megóvandónak is ártunk. Pálfi Szabolcs filmje a Ketten egy fészekben kicsiben mutatja meg, hogy garázdálkodjon az ember a természetben – nagyon vigyázva, az is elég volt bőven, amit eddig tettünk tudatlanságunkból, mohóságunkból, avagy jóindulatunkból eredően. 23:20, m2.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik