Kultúra

Ostromállapot alakult ki egy párizsi színháznál

Keresztény fundamentalisták csoportja zavarta meg a francia főváros egyik legnépszerűbb színházának bemutatóját.

Kapcsolódó cikkek

A Théâtre de la Ville-ben a Magyarországon is jól ismert olasz rendező, Romeo Castellucci legújabb darabjának premierjét tartották, amely azt dolgozza fel, hogyan éli meg együtt egy apa és a fia az idős ember leépülését. Az Antonello de Messine hatalmas Krisztus-portréja előtt játszódó színművet az InstitutCivitas elnevezésű keresztény fundamentalista csoport istenkáromlónak minősítette, így a premier előtt tüntetésbe kezdtek a színház előtt, és megpróbálták megakadályozni, hogy a nézők bejussanak a rendőrök által védett épületbe.

Emmanuel Demarcy-Motta igazgató ugyan rábeszélte a tüntetőket, hogy engedjék be a nézőket, így a premier egyórás késéssel elkezdődött, de az egyik jelenet közepén – amelyben az inkontinenciában szenvedő, sorsán kesergő apát fia kénytelen tisztába tenni – folytatódtak az atrocitások. A közönség soraiban helyet foglaló tiltakozók előbb “Elég volt a keresztényfóbiából!” feliratú táblát emeltek a magasba, majd miután a felháborodott nézők megpróbálták kitessékelni őket a teremből, néhányan a színpadra is felmásztak, és letérdelve vallásos dalok éneklésébe kezdtek.

A rendőrök végül a közönség üdvrivalgása közepette elvezették a rendzavarókat, de a botrány 24 óra múlva tovább dagadt: a következő előadás előtt az Action francaise nevű nacionalista csoport tagjai motorolajjal öntötték le, másnap pedig tojással dobálták meg az előadásra érkező nézőket. Azóta minden este mintegy százan tiltakoznak a színház előtt, kedden este közülük harmincan összecsaptak az épületet védő rendőrökkel is, akik három személyt előállítottak.

A Théatre de la Ville, ahol a hónap végégig játsszák a darabot, a fővárosi önkormányzattal közösen feljelentést kíván tenni rongálás és a művészi kifejezés szabadságának megsértése miatt, és megszólalt a francia kulturális miniszter is az ügyben. Frédéric Mitterrand úgy fogalmazott: az akciók sértik “a francia törvények által biztosított véleménynyilvánítási szabadságot”, és bár megérti hogy “az előadás egyes részei megdöbbentők lehetnek”, szerinte “ez semmiképpen nem igazolhat a demokráciával ellentétes erőszakos módszereket”. A miniszter emlékeztetett arra is, hogy egy keresztény szervezet már megpróbálta betiltatni a darabot, de a bíróság elutasította a kérelmet.

A színművet jegyző olasz rendező közleményében azt írta Krisztus szavait parafrazeálva: “Megbocsátok nekik, mert nem tudják, mit tesznek”, majd úgy folytatta: “Nem látták az előadást, nem tudják, hogy az spirituális és krisztusi szellemű”. Romeo Castellucci azt állítja, hogy “utálja a provokációt”, és nem tudja elfogadni, hogy olyan emberek “elegyszerűsítik le ijesztően” a darabját, akikből “a doktrína szintjén és dogmatikusan is hiányzik a katolikus hit”, meggyőződése szerint ugyanis az előadás “a szépség elmúlására és a vég misztériumára” reflektál.

A rendező támogatására egyébként a Théatre de la Ville igazgatója petíciót is fogalmazott Színház a fanatizmus ellen címmel. A dokumentumot mintegy negyven neves művész és kulturális személyiség, többek között Michel Piccoli, Juliette Binoche, Patrice Chéreau, Luc Bondy és Stéphane Lissner is aláírta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik