Kultúra

Kémkölykök 4D: A világ minden ideje [filmpremier]

Valami bűzlik! A tinikém-sorozat új filmjének negyedik dimenziója nem csak a szemünket, az orrunkat is érzékenyen érinti.

Robert Rodriguez úgy van vele, hogy egy vérgőzös zombimozi és egy kaszabolós akciófilm között forgat egy-egy családi filmet is. A Desperado, a Sin City, a Terrorbolygó és a Machete rendezője jól is teszi, így nem rozsdásodnak be a fogaskerekek az agyában. Ami meg egyszer-kétszer-háromszor bejött neki, azt negyedszerre is elsüti.

Ilyen a Kémkölykök-sorozat, amely úttörő szerepet töltött be elsőként a családi filmek, majd a digitális filmezés, végül a 3D technológia újra bevezetése terén. A legújabb részben pedig beveti az Aroma-Scope-ot: a film egyes jeleneteihez szagokat rendel. A film közben fel-felvillannak bizonyos számok, és a jegyhez kapott kártyát megdörzsölve hol édes gumicukorillatot, hol szúrós ammóniaszagot érezhetünk.

A gond csak az, hogy mint sok sorozat, ez is kifulladt már a második résznél, a negyedik próbálkozás pedig kifejezetten unalmas. A szagokat pedig a harmadik után nem lehet megkülönböztetni egymástól.

 

A történet szerint Marissa Wilson (Jessica Alba) szuperkém aznap visszavonul, amikor megszületik kisbabája. Férje, a tévésztár Wilbur (Joel McHale) nem ismeri múltját, ahogy a férfi gyerekei, az állandóan veszekedő Rebecca és Cecil sem. A kislány ráadásul zsigerből utálja mostohaanyját. Ám amikor egy Időrabló nevű őrült gonosztevő Armageddon nevű szerkezete miatt fogyni kezd az idő, veszélybe kerül a világ. A kémközpont behívja Marissát, a gyerekek megtudják róla az igazat, és hamarosan kénytelenek akcióba lépni. Persze nem egyedül: a veterán kémkölykök, Carmen és Juni (az első három részben szereplő Alexa Vega és Daryl Sabara), és néhány szuper kütyü, na meg egy robotkutya segítségével.

A film szereplőgárdája részben új, az első három filmben domborító Antonio Banderas nem is játszik benne. Jessica Alba ugyan viccesen mutat pocakos kémként, de az egymást szívató ikerpár, Rowan Blanchard és Mason Cook mintha egy gyenge sitcomban szerepelnének. Az Időrablót alakító Jeremy Piven figurája meg teljesen infantilis a magasra tekert géphanggal. A poénok esős-kelős-fingós viccek, az animáció a nyolcvanas éveket idézi. Az üzenet persze a helyén van, a család tartson össze, ne szét, de összességében a rendező a saját öt gyerekének rendezett filmet. Inkább a Sin City 2.-vel foglalkozzon, ha kérhetnénk!

Kinek ajánljuk?

Akik kíváncsiak a 4D élményre. Akik kémek akartak lenni gyerekkorukban.

Kinek nem ajánljuk?

Akik nem adják alább Tim Burton animációinál.

Spy Kids 4: All the Time in the World – színes, magyarul beszélő, amerikai akció-vígjáték, 89 perc, 2011. Rendezte: Robert Rodriguez. Szereplők: Jessica Alba (Marissa Cortez Wilson), Rowan Blanchard (Rebecca Wilson), Mason Cook (Cecil Wilson), Joel McHale (Wilbur Wilson), Jeremy Piven (Timekeeper), Alexa Vega (Carmen Cortez), Daryl Sabara (Juni Cortez). Forgalmazó: Fórum Hungary.

Hazai premier: október 27.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik