Kultúra

Kiadatlan Tolkien-illusztrációk látnak napvilágot

Eddig sosem látott Tolkien-rajzokat jelentet meg a brit HarperCollins kiadó. A képeket az író A hobbit című regényéhez készítette.

A jövőre 75 éves, hamarosan a mozivásznon is megelevenedő mű korábbi kiadásaiban – köztük a hazaiakban is – látható volt már az amatőr festőként is elismert szerző mintegy 20 illusztrációja, a teljes képgyűjtemény felfedezése azonban a HarperCollinst is meglepetésként érte. „Azt gondoltam, úgy 40-50 rajz és festmény létezhet összesen – mondta el a kiadó munkatársa, David Brawn. – De 110 darabot találtunk, amelyek közül eddig körülbelül két tucatot láthattak az olvasók.”

A képek között tollrajzok, vázlatok és vízfestmények is akadnak. „Vannak köztük az eredeti borítóhoz készült szkeccsek, korai térképek, és a rúnaírás kidolgozása közben született lapok is – nyilatkozta a Guardian-nek Brawn. – A gyűjteményből világosan látható, hogy Tolkien kreativitása túlmutatott az íráson: tökéletesen kidolgozott koncepciót alkotott. Amikor például a hobbitlyukról írt, pontosan meg is festette, hogy néz ki.”

Bár A hobbit megjelenésének hetvenötödik évfordulója 2012-ben lesz, a mű kéziratát a szerző 1936 októberében adta le, ezért a The Art of The Hobbit című kötet is már a napokban napvilágot lát Nagy-Britanniában. Hazai kiadásról egyelőre nincs információ, féltucat rajz viszont a Guardian weboldalán is megtekinthető.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik