Kultúra

A tévében: pakk, pokol, Kass satöbbi

Klasszikusok Kass Jánostól Steve McQueenig, Rómeótól Palkovics Krisztiánig.

Na a múltkor persze jól ráfaragtam, a Volán – Jesenice meccs előtt ódákat zengtem a magyar hokiról, a megbízhatóságot és egyenletességet külön kiemelve, aztán persze az EBEL-meccsen a Jesenice meglepetésre legyőzte a gyenge napot kifogó fehérváriakat. Most a 4. helyen álló Volán közvetlen üldözője, a két pont hátrányban lévő Salzburg lesz az ellenfél, és… Legszívesebben azt írnám, hogy azért jó a magyar hoki, mert a nehéz meccseken a jobb csapatok nem zuhannak össze a tét és a kiélezett helyzet miatt, hanem ez csak spannolja őket, de a múltkori után csak azt írom: hajrá, Volán! 18:45, sportklub.

A múltkor a készételeket bugyoláltuk bele szociális-etikai szemléletmódba, ma pedig a luxuscikkek következnek, melyek útja kis túlzással a következő: a fejlődő országok előállítják, a fejlett országokban eladják, majd megunják őket, majd kidobásuk után hulladékként visszakerülnek származási helyükre. Ez is egyféle újrahasznosítás, mondatja velem a bennem élő Ricky Gervais, de simán és prózaian ez csak szégyen. A Luxuscikkek pokla leleplezi a részleteket is – 19:15, Spektrum.

Nem magyar anyanyelvű feleségem azt hitte, Johnny Cash nevét fordítottuk le így, de nem. Ettől függetlenül Kass János grafikus munkássága szinte mindenkinek ismerős – ha névről nem is, illusztrációit, stílusát mindenki ismeri gyerekkönyvekből, de tervezett bélyegeket is, illetve Halász János, azaz John Halas Londonban a Fejek sorozatából készítette el a világ első számítógépes grafikáját. A tavaly, 83 éves korában elhunyt Kasst mutatja be Jelenczki István dokumentumfilmje, a Kass János üzenete, rávilágítva a kreatív élet fontosságára. Verseket is hallhatunk a műsorban, mert Kass azokat is írt. 20:00, Duna2.

A Bullitt (magyar címén San Francisco-i zsaru) igazi klasszikus, 1968-as zsarufilm a csodálatos Steve McQueennel, de Jacqueline Bisset, az egykor nagy westernhős-, aztán jellegzetesen korrupt-simulékony arcú Robert Vaughn, vagy a mindig komoly, titkolózónak tűnő Robert Duvall sem akárki. Két rendőrnek egy maffiaper tanujára kéne vigyáznia, de támadás éri őket, és Bullitt nem az a fajta, aki ezt csak úgy elkönyveli – megnézi, kinek járhatott el a szája. Egy dögös film, kék sál, sárga pulóver, 21:30, Duna TV

Végül pedig egy Rómeó és Júlia-feldoglozás következzen, Verona helyett Oakland, Capulet és Montague helyett fekák és vágott szeművek, lantzene helyett hip-hop és kungfu csontzene – ez az Öld meg Rómeót!, a főszerepben Jet Livel, illetve a 2001-ban 24 évesen balesetben elhunyt Aaliyah-val. 22:10, RTL Klub.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik