Kultúra

Újraírják az interneten Shakespeare Rómeó és Júliáját

Modern köntösbe öltöztetik Shakespeare a Rómeó és Júliáját, amelyet a Twitter és a YouTube felhasználói költenek át.

A Such Tweet Sorrow elnevezésű irodalmi kaland a Royal Shakespeare Company és a mobilkészülékekre szórakoztató tartalmakat készítő Mudlark közös vállalkozása.

A szervezők már kortárs keretek közé helyezték a történet főbb vonalait, a karaktereket azonban a véletlenre bízva a Twitter közösségi portálra érkező bejegyzések alapján formálják majd. A tagokat megragadta a kezdeményezés, a www.suchtweetsorrow.com címre már érkeznek is a rövid üzenetek.

Az internetes Rómeó és Júlia hetek múlva mutatkozik be, a karakterek nemcsak egymással, hanem a “közönség” tagjaival is kapcsolatban lesznek. A szereplők maguk írják twitteres bejegyzéseiket, amelyeket forgatókönyvszerű cselekményvonal és napló határoz meg számukra. Ezek pontos információkkal szolgálnak a részvevőknek arról, hogy épp hol tart a romantikus eposz.

A modernkori internetes Rómeó és Júlia az ezredforduló utáni Angliában játszódik, és két család szembenállását meséli el. A családok között egy végzetes ütközés után szakadt meg a kapcsolat még 2000-ben.

Júliát Charlotte Wakefield színésznő alakítja a virtuális színházban. A történet szerint Júlia épp 16. születésnapjára készül, és a @julietcap16 néven lép be a népszerű közösségi portálra, ahol aztán összeakad Rómeóval. A történetet fonalát innentől a felhasználók szőhetik tovább.

“Fogalmunk sincs, mit hoznak az elkövetkezendő hetek, de bekapcsoltuk biztonsági öveinket” – mondta Charles Hunter, a Mudlark munkatársa. “A mi célunk, hogy közel hozzuk Shakespeare-hez az embereket, és még közelebb a színészekhez a közönséget” – tette hozzá Michael Boyd, a Royal Shakespeare Company művészeti igazgatója.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik