Közélet

Megúszta az életfogytiglant “Doktor Halál”

Hét év börtönre ítélték az indiai származású sebészt, aki három beteg haláláért, és egy további páciense sérüléseiért felelős kontár módon elvégzett műtétei miatt.

Bár Jayant Patelt három rendbeli emberöléssel vádolták meg, a korábbi vizsgálatok szerint 87 beteg hirtelen bekövetkezett haláláért is felelős lehet a Queensland-i Bundaberg Base Kórházban, ahol a sebészet vezetője volt. A férfi 2005-ben menekült az Egyesült Államokba, ahol az FBI nyomozói fogták el végül.

Patelnek nem ez volt az első ügye. 1984-ben New Yorkban ötezer dolláros büntetést kapott, mert nem vizsgált meg betegeket műtét előtt. 1998-ban az amerikai Oregon állam Portland városának egyik kórházában tiltották el a máj-, és hasnyálmirigy-műtétektől, miután kiderült: több ilyet annak ellenére hajtott végre, hogy azokra nem is volt szükség. Egy alaposabb vizsgálat kiderítette, hogy három esetben betegei meg is haltak. Ezek után megvonták orvosi engedélyét Oregon és New York államokban.

A férfi ezután költözött az ausztráliai Queenslandbe, ahol 2003-ban úgy alkalmazták, hogy nem néztek utána a múltjának. A hatóságok szerint 2008-ig itt is hanyagul, a higiéniával mit sem törődve dolgozott. Ezért kollégái egy másik gúnynevet is ráragasztottak: a fertőző baktériumról csak “Dr. E. coli”-nak nevezték. Amikor egyszer egy nővér a kézmosásra figyelmeztette, úgy válaszolt, hogy “az orvosoknak nincs baktériumuk”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik