Kultúra

Facebookosok mentik Vitány várát

Vármentő hétvégét szerveznek az egyik közösségi portálon szerveződő civil csoport tagjai október 15-16-án Vértessomlón, amelyet szakemberek és a helyi önkormányzat is támogat.

A Vértessomló mellett található Vitány vára valaha a Vértes egyik büszkesége volt, ma romjait is a végső enyészet fenyegeti. A kezdeményezés célja legalább a ma is impozáns rom állagának megóvása, de terveik között szerepel a felújítás megszervezése is. A kezdeményezés motorja egy várrajongó budapesti magyartanárnő.

A ma szinte ismeretlen vár egykor jelentős szerepet játszott a környék védelmében A Tatai-medence több települése tartozott a várhoz. Szépségében ma is vetekszik sokak által ismert várgesztesi rokonával, ám utóbbi jobban szolgálta a védelmi célokat, így szerencsésebb sorsa volt, jobb állapotban maradt fenn az utókor számára. Vitány várának, amely akkoriban királyi tulajdon volt, első okleveles említése 1324-ből származik. Később Zsigmond király zálogba adta Frigyes, német hercegnek, majd a Rozgonyi és az Egervári családoké lett. A XVI. században a királyi végvárrendszer tagja, többször szállták meg a törökök. Az 1597-es visszafoglalásakor felrobbantották az elavult várat, amelynek köveit jórészt lebontották. Sajnos a gazdátlan várrom pusztulásra van ítélve, ha nem kezdik meg állagának megóvását. Az elmúlt években leomlott a nyugati torony, és a vár még fennmaradt része is rossz állapotban van. A sokak által kilátónak használt kis falcsonk alátámasztásra szorul,a két tornyot összekötő falszakasz gyakorlatilag a levegőben lóg és az ép torony felső boltíve a végét járja.

A mostani vármentő hétvégén a szervezők mindenkit várnak, aki segíteni szeretne a vár jelenlegi állapotának felmérésében, rajzi és fotódokumentálásában. A tervek szerint a vértessomlói teleházban szombat délelőtt egyesületet hoznak létre a vármentők, déltől sötétedésig szakemberek, Kelemen Bálint építészmérnök és Rácz Miklós régész irányításával készül majd a felmérés. A szombaton dolgozók számára vasárnap túrát szerveznek a Vértes egy olyan részébe, amely egyébként nem látogatható.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik