Kultúra

A tévében: poénos péntek, dolgozó tenger, időutazás

A tenger munkára bírása mellett a köztévé péntek esti humorbonbonjaira is kíváncsiak leszünk, de lesz torokszorító újhatvani visszaemlékezés is.

Vacsorához egy kis zöld: mégpedig energiából. A Különleges építmények című sorozat ma a tenger hullámainak és az apály-dagály ciklikusságának mozgását felhasználó erőműveket mutatja be. Vajon ez a technológia képes elegendő áram termelésére? Mert a víz persze mozog, amíg a Föld forog, és nem párolognak el a tengerek (ezekben csak később várható változás), és a világszerte mozgó tenger összenergiája 2 TW, vagyis terrawatt – hatalmas mennyiség, ebből minél nagyobbat kéne megfogni. Ráadásul a szakértők szerint a hullámok kiszámíthatóak, és öt napra előre lehet látni, hogy fognak viselkedni. (Ha legközelebb a tengerben fürdenek, gondoljanak rá, hogy folyékony energiában pancsolnak) 19:00, National Geographic.

1950-ben ritka bátor tettet örökített meg az emlékezet Újhatvanban: a vasutas kolónia szerveződésében embergyűrű vette körül a ferences szerzeteseket, akiket az állam ki akart telepíteni. Akkoriban különösen kevéssé díjazták az ilyesmit, a közösséget szétverték, deportálás, börtön, megbélyegzés jutott ki azoknak (és családtagjaiknak is), akik ki mertek állni valamiért és valami ellen. Zsigmond Dezső Vasutasok pokoljárása című filmje nekik állít emléket, amikor elmondja történetüket. 20:00, Duna 2.

Erőlködik a köztévé, megújulás megújulás hátán, a Poén Péntek programblokk elnevezése azonban olyan erőltetett, mint egy Hajdú Péter-mosoly. A nagy hahota kiváltására Bagi és Nacsa lép először a ringbe, akik 52 percben folytathaják nagyjából azt, amit az ATV-n már régóta csinálnak. A Szálka, avagy Bagi és Nacsa megakad a torkán! cím frappánsságában mindenesetre a Poén Péntek szellemességével vetekszik. Ettől azonban maga a műsor még persze lehet szórakoztató. 20:15, m1.

Aztán következik a Mindenből egy van. Igen, bár Rudolf Péterből mintha több lenne, mindenhol őt látni. Most feleségével, Nagy-Kálózy Eszterrel csinálják ezt a sorozatot, ami, képzeljék, improvizációs sorozat: egy volt házaspár két tagja egy üzlethelyiséget bérel és oszt meg, az egyik fele a boltnak konditerem, a másik meg cukrászda (értik, konditerem és konditorei), hát nem vicces, ahogy a krémesek roppanására ráfelel egy izomroppanás, és akkor még bele sem gondoltam a két üzlet közti légtérazonosság orral tapasztalt vonatkozásaira. De ennek a sorozatnak nem kell feltétlenül hitelesnek lennie (bár az nem árt), hanem a Poén Péntek terítékén kell elfoglalnia helyét. Az alkotók tehetségét nem kétségbe vonva azért adjunk egy esélyt a Beugró-variációnak: 21:10, m1 (a dolognak már van előzménye a budapesti Centrál Színházból).

De aki nem akar kísérletezni, aki megállapodott, meglepetésektől mentes minőséget akar látni, válassza A végső visszaszámlálást. Nem egy Bergman-film, de mégiscsak Kirk Douglas, Martin Sheen és Katherine Ross játszik benne. A történet szerint Amerika egyik legnagyobb hadi repülőgép-anyahajója, a Nimitz visszaugrik az időben, éppenséggel 1941. december 7-re, és Pearl Harborhoz, mik vannak. A probléma adott: az így megváltoztatott múlt kihat-e a létezésünkre? Jogunk van (lenne) megváltoztatni a múltat? (A sok etikai izé dacára az akciókra várunk leginkább.) 21:30, Duna TV.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik