Kultúra

A tévében: vándorcigányoktól az angol arisztokráciáig

Keira Knightley hercegnője nekünk is fontos dolgokról beszél, de lesznek ma náci műkincstolvajok, tornászok és bulvárhírek.

Ha egy film forgatókönyvét a jelen egyik legtehetségesebb írója jegyzi, akkor oda kell figyelni: A hercegnő matériáját többek közt az az Anders Thomas Jensen írta, aki az Ádám almái vagy a Zöld hentesek rendezője. Ebben a kosztümös filmben is sikerül fontos és vitát kavaró dolgokról beszélnie, holott elvileg csak egy boldogtalan házassággal arisztokrata sorba kerülő nő történetéről van szó, ám itt hatalomról, uralomról, önmérsékletről gondolkodhatunk el. Mindezt remek szereposztásban (Keira Knightley, Ralph Fiennes, Charlotte Rampling), és érzékeny, a koncepciót érző magyar operatőr (Pados Gyula) keze és szeme munkája által. 20:15, m1

Aki a koraestét még nem töltené ennyir magvas gondolatok társaságában, kapcsoljon a Story4-re, ahol a magyar bulvár információáramlásának egyik szabályozója, a csatorna névadó lapjának feje, az egykori kisgazda képviselő Ómolnár Miklós beszélget a bulvár épp aktuális kérdéseiről Seherezádétól Alekoszig. Esti Story, 20:30.

Walter Benjamin szerint a fasizmus esztétizálja a politikát, a kommunizmus pedig politizálja a művészetet – a nácik mindenesetre materializálták a művészetet is, és für alle fälle 12 év (német és részben európai) uralom alatt pusztították, és ellopták a műalkotásokat. Ezt a szörnyű (és a mai napig nem megnyugtatóan lezárt) folyamatot lajstromozza a Náci műkincstolvajok sorozat első része 21:00-tól a National Geographicon. 

Hajdu Szabolcs első játékfilmje rögtön kivételes, ösztönösen sikerült film, amit sokan sima sportfilmnek tartanak, ám ha az ember figyelmesen nézi, az autonómia, a szabadság kereséséről szól. Egy fiatal tornász felnövésének stádiumait láthatjuk lázadással, bukással, döntésekkel. A Fehér tenyér főszerepében a rendező testvére, Miklós látható, maga is egykori tornász, ma már több film főszereplője. 21:30, Duna TV

Végül egy vitára ingerlő téma. Az utolsó nomádok Európa szívében franciaországi cigányokról, telepeikről, életkörülményeikről, életükről beszél, a Duna TV stábja Strasbourg környéki cigányokkal forgatott, és hallgatta meg történeteiket. 23:00, Duna 2.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik