Kultúra

A tévében: csángók üveggel verekednek Tibetben

Egy kis elszánás kell, és minden megváltozhat: milliomosok lehetünk, elveszünk egy gyilkost feleségül, szentek leszünk Tibetben, megmentünk pár ezer zsidót.

Tegnappal ellentétben ma inkább a pozitív változásokra, a jó utakra kerestünk és találtunk példákat, ha már az időjárás ilyen goromba. 14:55-kor azt mutatja meg a Duna TV, hogy találja meg az identitás fenntartásának lehetőségét, a hagyományok megőrzésének módját az egyik legkisebb és legkeletibb magyar kisebbség, a csángók – ez a Nem vagyunk árvák, van édesanyánk című dokumentumfilm, melyben szó lesz a csángó online rádióról is.

Nem lehet nem pozitívnak vélni, ha az ember kezébe egyszer csak belenyomnak 40 millió forintot. Ezt a biztosan delejes érzést a TV2 A 40 milliós játszma című új játéka minden versenyző párosa átélheti, és a netes versenyzőknek is van erre esélyük. Nyilván egy ilyen élmény hatására kicsit másképp, nehezebben döntök, tippelek, saccolok. A 19:00 órakor induló játék izgalmas, bár Rákóczi Ferenc még keresi a helyét valahol Vágó István és Sebestyén Balázs között.

Ugyanekkor kezdődik egy másféle szembesülés a valósággal, a Discovery Channelen az Állítólag… következő adása arra keresi a választ, vajon tényleg lehet-e üveggel verekedni a kocsmában? És az mit okoz? Mivel nem egy Jackass-epizóddal állunk szemben, mindenki megnyugodhat, itt csak Jamie és Adam fog kutakodni viszonylag megszokott módszerekkel.

Cseppet sem megszokott viszont, hogy egy békés, polgári családban, melybe amúgy épp beházasodnánk, a két lánytestvérről kiderül, hogy teljesen kattant, és sorozatgyilkos. Bátyjuk pedig azt gondolja magáról, hogy ő Theodore Roosevelt. Erről a kínos felismerésről szól többek közt Frank Capra vígjátéka Cary Granttel a főszerepben, az 1944-es Arzén és levendula, a Filmmúzeumon kaphatják el ezt a klasszikust 21:00-tól.

És akkor jöjjön egy magyar klasszikus is, elég csak annyit írjak: „Snápsz, az ifjább”, avagy soroljam fel a forgatókönyvírókat (Bíró Yvette, Bacsó Péter, Mészöly Dezső)? Makk Károly első felvállalható filmje, Darvas Iván jutalomjátéka, Krencsey Marianne, Soós Imre, Ruttkai Éva, Garas Dezső, Pécsi Sándor, Dajka Margit – nem rossz névsor ez sem. A Liliomfit 21:10-kor adja le a Duna TV.

A Viasat3-on 21:30-kor kezdődő Dominóban sem rossz a szereplők névsora, kár, hogy Tony Scott filmje minden erőlködés dacára közepes, rengeteg effekt, geg, ötlet áll pedig készenlétben, de mégis a végeredmény laposka, akár a főszereplő Keira Knightley. Aki ekkor még csak egy fiús arcú vadkislány, csupa manír és mesterkéltség – ám hogy értékeljük az utat, amit máig megtett, ahogy kifejlődött nagyszerű színésznővé, érdemes végignézni ezt a szívárványszín marcipánból készült kult-erőltetést. Azért is mert Lucy Liu kis szerepe mellett Mickey Rourke, Jacqueline Bisset, Christopher Walken és Tom Waits is felmondja szövegét.

A XXI. század elébb Kőrösi Csoma Sándort és kultuszát mutatja be, majd a nemrég megtörtént szocreál aukció kapcsán kalauzol el minket az ideologikus festészet világába. Az RTL Klub történelmi témájú műsora 23:20-kor kezdődik.

Persze hogy mi is a történelem, és hogy mindez még ilyen adagban is miért késő este kerüljön műsorba, a kereskedelmi tévézés szabályai határozzák meg. Csakúgy, mint a TV2 elveit, amelyekbe belefért, hogy a sok európai, köztük magyar koprodukcióban készült, Budapesten (is) leforgatott Perlasca – egy igaz ember története épp 2:35-kor kerüljön adásba. A spanyol papírokkal bujkáló, majd életveszélybe sodródó zsidók önfeláldozó (ál)spanyol diplomatája a háború egyik nagy történetét írta meg tetteivel. Megmenekült honfitársaink miatt is megérdemelt volna ez a film egy esélyt a csatornától.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik