Kultúra

A tévében: Piedone kiüti Dzsudzsákékat

Ceausescu házi videói mellett Sophia Loren és egy felvágott rövid kapcsolatára is fény derül.

Ma este véget ér egy sorozat, de lehet, hogy most jön el a reménykedés ideje. Utolsó meccsét játssza az EB-selejtezőcsoportban a magyar válogatott, és már biztos nem jutunk ki a legjobbak közé, de a finnek ellen még jó lenne behúzni egy győzelmet. De nem is ez a lényeg – ez a csapat már képes volt fontos és nehezebb meccseket megnyerni, nem összezuhanni. Van már egy ígéretes támadósorunk, most már csak a védelmet kell kicsit kipofozni – és ez nem a foci körül oly gyakran felbukkanó álságos, ígérgetéses optimizmus. Nem lettünk világverők, de elmozdultunk a holtpontról, és ha minden jól megy, hamarosan eljuthatunk egy olyan szintű válogatottig, mint a görögöké – nem óriási csapat, de üzemi biztonsággal jut ki a nagyobb világversenyekre. Ez már hatalmas siker lenne. Addig is 19:40, m1.

Ha kvízműsorban lennénk, most feltenném a kérdést, ki tud egy olyan filmet mondani, amelyben Danny DeVito és Sophia Loren együtt játszottak? De induljunk ki inkább onnan, hogy a Mortadella egy olyan film 1971-ből, mintha ma csinálnánk egy közönségfilmet a debreceniről. A történet szerint Maddalena és Michele egymásba szeretnek, de a férfinak az USA-ba kell mennie ahhoz, hogy elválhasson feleségétől, s hogy Maddalénát elvehesse. Erre négy évet kell rászánniuk, de végül úgy tűnik, révbe érhetnek:  a nő megjelenik a JFK reptéren egy rúd mortadellával. Igen ám, de mivel az országba nem lehet bevinni húsárut, Maddalena a tranzitban reked, mint Spielberg Terminál című filmjében Tom Hanks. 21:00, Filmmúzeum.

Vannak emberek, akiket bottal sem lehet agyonütni, annyira tele vannak vitalitással, hogy tehetnek bármit, túlélik, legyen az koncentrációs tábor, kitelepítés, meghurcolás, tragédiák sora. Ez a vitalitás, életenergia nem jelzi az illető intelligenciáját, bölcsességét, de nem is feltétlen jelenti annak hiányát. Egy ilyen nagy túlélővel találkozhatunk (s egy ilyen találkozás mindig nagy élmény) a Hanna grófnő című dokumentumfilmben is. Mikes Hanna 2001-ben látogatott Washingtonból Zabolára, hogy felelevenítse emlékeit, s találkozzon egy még élő cselédjükkel is. Néhai Teleki Pál menye ezt a kis utat 89 évesen tette meg, bagatell… 22:20, Duna 2

A magyar társadalom egyik legnépszerűbb sztárja másfél éves huzavona után állt kötélnek, és adott interjút az RTL Klubnak. Carlo Pedersoli az elmondhatója, hogy a túlsúly milyen veszélyes – az aktív sportélet után elhízott színész 81 éves és még mindig dolgozik. Nápolyban született (az ottani nyelvjárást, a napoletanót tanulta meg, ami egy észak-olasznak érthetetlen), 16 évesen beiratkozott az egyetemre, ígéretes úszó és vízilabdázó volt (utolsó meccsét épp ellenünk játszotta), majd Amerikába ment színésznek – és ott vette fel (kedvenc sörmárkájáról a) Bud (kedvenc színészéről, Spencer Tracyről a ) Spencer művésznevet. 22:45-től a XXI. században pedig nekünk mesél. 

Kádárnak baromfiudvara volt a kert végében, Brezsnyev katonatársai közt érezte legjobban magát, Hruscsov cipővel
verte az asztalt az ENSZ-ben – térségünk diktátorai közt sok volt a hatalomba került kispolgár, egyszerű lélek, aki a hagymát is hagymával ette (a halat pedig két késsel). Nem volt ez máshogy a Kárpátok géniuszával sem, a Ceausescu házaspár műveltsége mellett bohém életvitele és liberális elvei is messzeföldön híresek. Az ő utolsó, még hatalomban töltött napjaikat filmezték testőreik, bizalmasaik, és ezeket a felvételeket megszerezte egy francia dokumentumfilmes. Ezeket felhasználva csinálta meg filmjét Dorin Dofoftei, Az aranyajtók rejtekében segít igazolni a fenti tételt, és beszámol azokról a lakomákról is, amelyek alatt Románia népe éhezett (mivel a Vezér szerint a legnagyobb ellenség az államadósság volt, amit minden áron vissza kellett fizetni). 23:10, Duna TV.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik