Kultúra

A tévében: arany, gyep és légió

Ma nem a legpopulárisabb témákhoz nyúltunk, így lesz környezeti katasztrófa, bosszú, titkos, kegyetlen hadsereg és Poldi bácsi - na melyik a kakukktojás.

Mivel is lehetne kezdeni a hétvégi tévénézést, mint Janikovszky Éva szállóigévé vált mondataival? Jön a szén, csúszik, Csak az a szép zöld gyep, az fog hiányozni – Poldi bácsi, Misu, a Pagobaj, a szenesember, Rajz János, Dajka Margit, Ullmann Mónika – ez az Égig érő fű, egy film abból a korból, amikor Budapesten még ott ült a lét elviselhető könnyűsége. 16:10, m1.

Fajsúlyosabb téma következik, a Lesz itt élet 2001-es keltezésű dokumentumfilm, és az emberi kapzsiság egyik mementója, Verespatak feltérképezésére vállalkozik. Az aranyban gazdag vidék épp akkoriban lett egy nagyszabású kitermelés tervezett helyszíne, a tervek szerint a több hegyet és falvat tönkre tévő, ciános technológiával dolgozó kitermelés száz évig pusztítaná a környezetet – és épp egy évvel a film készülése előtt történt a nagy tiszai ciánkatasztrófa. A tervek azóta is élnek, 185 méteres magas gát mögötti mesterséges tó, zagytározó tartalmazna kisebb tengernyi ciános levet – mely a nagybányai, a tiszai pusztulást okozó tározó negyvenszerese lesz. Ez a film inkább a (pusztulás előtt álló) város történelmére és lakosságára összpontosít: hogy él és élt itt együtt annyi nemzetiség, és mit jelentett nekik az arany, a bányászat? 19:30, Duna 2 Autonómia.

A témára nagyobb rálátást enged a 21:00-kor a National Geographicon kezdődő Mindennapi tudomány IX: Ember okozta természeti katasztrófák. Itt leginkább olyan bányászati és egyéb kitermelési esetet ismerhetünk meg, amikor az emberi szándék katasztrófákat idézett elő: tornádókat erősít fel, földrengést okoz. Vagy mégsem, ez csak legenda, okoskodás volna? A műsorból kiderül.

Ők mindig ott vannak minden francia érdekeket érintő területen, ám hivatalosan szinte sosem, a legkeményebb és legzűrösebb bevetéseken, ugyanakkor már Rejtő Jenő óta tudjuk, hogy aki közéjük kerül, azt külső hatalom nem háborgathatja, nem kapja meg – ez mind az idegenlégióra érvényes. Cseke Eszter és S. Takács András megint nem öltönyös-kosztümös látogatást tettek az On the Spot keretein belül újabb érdekfeszítő, konfliktusoktól nem mentes helyszínén, hanem, amennyire lehetett, belevonták magukat az idegenlégió életébe, mindennapjaiba. Az itt szerzett tapasztalataikat 22:00-tól mondják el a Spektrumon.

Ő is játszott már idegenlégióst, de bolond Pierrot-t éppúgy, mint profit: Jean-Paul Belmondo ma este megint zsaruként tér vissza egy bosszúfilmben, melynek címe A magányos zsaru, nem a legmeglepőbb krimicím, az biztos. A sármos, jó humorú, de ha kell kegyetlen, kemény Belmondo társa haláláért fizet meg 100 perc hosszúságban 22:10-től a Story4-en.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik