Kultúra

Milliók mulattak a müncheni sörfesztiválon

Az Oktoberfesten több mint három hét alatt összesen 7,5 millió korsó - azaz liter - sör fogyott.

Az őszbe nyúló nyárnak köszönhetően rengeteg látogatót vonzott az Oktoberfest. A világ egyik legnagyobb népünnepélyének számító, hétfő este véget ért sörfesztiválra a szervezők szerint kereken 6,9 millió hazai és külföldi – köztük magyar – vendég látogatott el, ami 26 év óta a legmagasabbnak számít. Az évszázados hagyományokra visszatekintő Oktoberfest történetében az eddigi látogatói rekordot még mindig az 1985-ös esztendő tartja 7,1 millióval.

A sörfesztivált München és Bajorország I. Lajos királynak köszönheti, aki 1810. október 12-én, még trónörökösként vette feleségül Therese von Sachsen-Hildeburghausen hercegnőt. A király a néphez való közelségét kívánta demonstrálni azzal, hogy népünnepélyt rendezett, amely október 17-én lóversennyel ért véget. Mindez a Terézia-réten zajlott, és ma is így nevezik az Oktoberfest helyszínét.

Az idei fesztivál szeptember harmadik szombatján nyílt meg, és több mint három héten át tartott. A szeptemberi startnak praktikus okai vannak: a rendezők azért változtattak, hogy a szeptember végi időjárás az októberinél jóval kellemesebb. Az előzetes és felettébb kedvező meteorológiai előrejelzések tökéletesen beigazolódtak, és a sörözést szinte egyetlen hűvös vagy esős nap sem zavarta meg.

Mindez rányomta bélyegét a sörfogyasztás mennyiségére is. Az előzetes becslések szerint a több mint három hét alatt összesen 7,5 millió korsó – azaz liter – sör fogyott, ami – akárcsak a látogatók száma – fél millióval több a tavalyinál. A vendégeknek azt sem szegte kedvét, hogy az elmúlt évihez képest az ár is változott, és egy korsót már több mint 9 euróért mértek.

A sör mellett bőven fogyott a harapnivaló. A vendégek étvágyának a statisztika szerint 118 ökör és több ezer csirke “látta kárát”.

Az idei – immár 178-adik – sörfesztiválra ugyanakkor rányomta a bélyegét, hogy az nem sokkal az Egyesült Államok elleni terrortámadások tizedik évfordulója után indult. A rendezők ezért a korábbiaknál jóval szigorúbb biztonsági intézkedéseket vezettek be, a békés sörfogyasztást állandó bevetésben több mint 500 rendőr garantálta. Szerencsére semmilyen incidens nem történt, sőt az alkoholmérgezések száma is erősen csökkent a tavalyihoz képest.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik