Kultúra

Vita Bob Dylan kiállítása körül

Vitát váltott ki New Yorkban Bob Dylan festményeinek kiállítása: az énekest szemmel láthatólag ismert fényképek ihlették meg, nem pedig – mint mondta – ázsiai utazásai.

Az Ázsiai sorozatok című kiállítást a Central Park közelében található Gagosian galéria sorakoztatta fel. Az énekes 18 festményét úgy mutatják be, mint Bob Dylan “vizuális gondolatait japáni, kínai, vietnámi és koreai útjáról”, amelyek embereket, utcaképeket, épületeket és könnyen azonosítható utcai jelenteteket ábrázolnak. (képek a témában itt)

Az énekes több híve és a The New York Times be is azonosította azokat, ami azonban nem szolgált Bob Dylan javára. Legalább három vászon ugyanis ismert fotók közvetlen másolatának tűnik.

Henri Cartier-Bresson francia fotóművész 1948-ban készült felvételén például két ázsiai férfi látható titkos tanácskozáson kapva, közelképen, egyiküknek egy jegy van a kezében. A zenész Trade című festménye azonos a felvétellel: ugyanazok a pózok, ugyanaz a közelkép, ugyanazok az alakok és részletek.

Az Ópium, egy másik Dylan-festmény megtévesztésig hasonlít a francia Léon Busy, az indokínai kormány egykori fotográfusának egyik fényképére. A festmény és a fotó teljesen azonos módon épül fel, ugyanaz a díszlet, ugyanaz az alak: fejét öklével megtámasztó, földön heverő nő.

A harmadik bírált festmény, A játék című, amelyen két férfi látható játék közben egy nagy lakásban, egy harmadik figyelő szeme előtt, az ukrán származású Dmitri Kessel egyik felvétele másolatának tűnik.

Az énekesről szóló honlapok kommentárjainak szerzői nem kímélik Dylant. “Ez ostoba és szomorú. Inkább az unokáim krikszkrakszijait akasztanám a falakra” – írta a www.expectingrain.com honlapon az énekes egyik kedvelője.

A hetvenéves Bob Dylan 50 éve a rock és folk zene kiemelkedő személyisége, 2004-ben megjelent önéletírása rövidesen bestseller lett az Egyesült Államokban. Első képeit 1974-ben festette.
A kiállítás szeptember 20. óta látható New Yorkban. Az énekes tavaly már kiállította brazíliai utazásai ihlette néhány képét Koppenhágában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik