Kultúra

Bob Dylan cenzúrázva is fellépett Kínában

Első kínai fellépésén az előadott dalokat Bob Dylannak előzetesen egyeztetnie kellett a kínai kulturális minisztériummal.

Pályafutása során szerdán lépett fel először Kínában Bob Dylan. Az amerikai énekes egy pekingi sportcsarnokban adott kétórás koncertet. Jövő héten Sanghajban és Hongkongban lép fel, utóbbi városban ünnepli majd pályafutásának ötvenedik évfordulóját. A koncertet a helyi médiumok is közvetítik.

A fellépésen elhangzott dalokat Bob Dylannak előzetesen egyeztetnie kellett a kínai kulturális minisztériummal. Az énekes ugyanis ismert politikai ihletésű és háborúellenes dalairól, ezeket az ázsiai országban nem is adhatja elő.

A rocklegenda most kapott először engedélyt kínai koncertekre. A májusban hetvenedik születésnapját ünneplő zenész már tavaly is szeretett volna az ázsiai országban játszani, de akkor ehhez nem járultak hozzá a kínai hatóságok.

A pekingi kulturális minisztérium szigorúan szabályozza a külföldi rocksztárok fellépését, különösen azóta, hogy a 2008-as pekingi olimpia előtt nem sokkal az izlandi Björk Tibet felszabadításáért szólalt fel saját pekingi koncertjén.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik