Kultúra

A tévében: megdőlnek a törvények

Ma még aktuális, de holnap tán érvénytelen ismereterjesztés mellett sötét légkörű, illetve barátságosra formázott szórakoztatóipari árukat jelöltünk ki szombatra megtekintésre.

Ismét egy Folytassa…-film, hogy a jó öreg angol infantilis humorral ellazítsuk megfeszült idegszálainkat, kieresszük az epezöld gőzt (hogy aztán halvány lila gőzünk se legyen). A Folytassa az idegenlégióban! nekünk magyaroknak halványan Rejtő Jenőt juttathatja az eszünkbe, csak hát Tuskó Hopkinshoz és Senki Alfonzhoz képest egy Burger parancsnok vagy egy Lady Jane Ponsonby igazán nem egy súlycsoport. De azért 18:15, Story4.

Amikor egy/ több zenekar elkezdi szimfonikusan, unplugged, fejreállva, remixelve, gyurmára áthangszerelve kiadogatni a dalait, akkor már a kultusszá válás felé tart, ami pedig a haldoklás egyik jele. E logika alapján az fél magyar könnyűzenei társadalom elindult az elfekvő felé, mégpedig a jobbik fele, mert ők adtak a Sziget mínusz valahanyadik napján egy Magyar Rádió Szimfonik koncertet, melyet két részletben ad le az m2, 18:40-es és 20:30-as kezdéssel. Hiperkarma, Budapest Bár, HS7, FreshFabrik, Harcsa Veronika, Molnár Ferenc Caramel és még sokan mások hallhatóak tehát akusztik oboa, vadászkürt, hegedű és társaik előadásában, kíséretében. 

Vicces, hogy pont most érkezik az a Szélsőséges világegyetem-epizód, amelyben a sebesség jelentőségéről lesz szó – amikor a CERN-ben épp sikerült mérni egy fénysebességnél magasabb, elvileg lehetetlen sebességet. A mérés persze lehet pontatlan (60 nanoszekundumos “lehetetlen” gyorsaság egy 730 km-es csatornában 18 métert jelent), és hát nem egy 7-es busz, hanem egy nehezen követhető neutrínó részecske zötyögött A-ból B-be, de azért érdekes. Tán ma még érvényes lesz ez a műsor, de holnap lehet, hogy ki lehet dobni – gyorsan nézzék meg 20:00-tól a National Geographicon!

Alex Proyas filmjei ha nem is mindig jók, de van bennük valami izgalmas, egyedi. A Dark City is ilyen, főhőse egy hotelszobában ébred, majd kiderül, hogy ő egy sorozatgyilkosság első számú gyanúsítottja. Mivel semmire sem emlékszik, nyomozni kezd, s nemsokára kiderül, hogy titokzatos idegenek a felelősök a történtekért, ám ezek az idegenek nem a szomszéd városból jöttek, hanem kicsit messzebbről… Sötét atmoszféra, thriller A holló rendezőjétől 21:00-tól a Viasat3-on. 

Korunk egyik legnagyobb magyar származású tudósa (sajnos a legnagyobb és a származású már régen elválaszthatatlan szókapcsolat egy magyar tudósos mondaton belül) Charles Simonyi informatikus, aki 2007-ben kilépett a világűrbe – annak idején még chatelni is lehetett vele. Erről az előremutató útról (és utasáról) kétrészes dokumentumfilm készült 2008-ban (kissé nyögvenyelős a címe: Charles Simonyi, a meta-utazó: Irány az űr!), amelynek első epizódját ma adja le újra a Duna II Autonómia 21:20-tól.   

Végül egy vidéki amerikai fiú önpusztítása és a nagybátyja megmentési kísérlete – elég átlagos filmötlet, de ha hozzátesszük, hogy az 1983-as filmet Francis Ford Coppola, a világ legjobb filmjének rendezője csinálta, a szereplők közt pedig Matt Dillont, Nicolas Cage-et, Diane Lane-t, Lawrence Fishbourne-t, Mickey Rourke-ot, Dennis Hoppert és Tom Waitset találjuk, akkor a Rablóhal mégse tűnik átlagos filmnek. 22:55, Viasat3.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik