Kultúra

A tévében a hétvégén: Viszlát, Columbo! Éljen Nyúl!

Peter Falkra emlékezhetünk meg Móricz Zsigmondra meg a Verdákra, Nyúl Bélára, Frank Drebinre és az igaz szerelemre.

szombat

Az első hét végéhez ér a Wimbledoni verseny, és szombaton az esőszünetek miatt sok izgalmas meccsre kerül sor. Nadal Muller ellen folytathatja meccsét, melynek első szettjét 7-6-ra nyerte meg a legminimálisabb különbséggel. Del Potro Simon ellen kell folytassa , az első szett az argentiné, a másodikban viszont Simon vezet 4-2-re. A Nalbandian-Federer, Bagdathis-Djokovic, Gonzales-Tsonga párosítások korábban negyed-, elődöntős időszakban következtek volna, de a Soderling-Tomic is biztos jó lesz, az ausztrál Tomic Andrejev ellen fordított 0-2-ről két napja. Tehát ahova nyúlunk, izgalom, sport1, 14:40-től.  

Csak egy napja, hogy múlt időben beszélünk róla: Peter Falk, azaz Columbo immáron egy befejezett életmű részeként jelenik meg a képernyőn. Ezúttal 73 perc alatt göngyölít fel egy bonyolult bűnesetet, szokás szerint valami mellékes információ segítségével, az asszony emlegetésével. A Viasat3 ráérzett valamire – 17:30, Columbo: Kapj el, ha tudsz! Isten veled, felügyelő!

Mivel nemsokára érkezik a Verdák 2. része a mozikban, logikus, hogy felfrissítsük a memóriánkat az első részt illetően. John Lasseter arany keze ezúttal autókat lopott pár milliárd ember szívébe, a Disney és a Pixar szellemiségének megfelelően rengeteg utalással és rejtett poénnal örvendeztessék meg az gyerekek mellett a felnőtteket is. 19:30, RTL Klub.  

Az egyik legvitatottabb drog, nemcsak az egyéni vélemények, az államok szintjén is. Több helyen a legkeményebb drogokkal egy kategóriában kezelik, de pár államban korlátozottan és orvosi célokra alkalmazható, fogyasztható. Indítódrognak tartja az addiktológia, mely érzelmileg kiéget, de sokan nem tartják veszélyesebbnek, mint a bort. Biológiailag pedig kevésbé káros, mint az alkohol, mert a szervezet természetes módon tudja felvenni a hatóanyagát, annak nem kell áttörnie a sejtfalakon. Ez a marijuana, amelyről és ellentmondásairól A legjövedelmezőbb haszonnövény című műsor beszél 22:00-tól a National Geographicon (kitérő: az eredeti címe kissé szellemesebb: Super Weed, azaz Szupergyom, mivel az angol szlengben gyomnak hívják a marijuanát. Tisztelt fordítők, tán a Szuperfű-szerű megoldásokkal is lehetett volna valamit kezdeni, nem?)

Aki magyar klasszikusok klasszikus feldolgozására gondolt, mint szombat esti ki(vagy be)kapcsolódás, annak jó hírem van, Móricz Zsigmond Pillangó című kisregényét 1971-ben Esztergályos Károly vitte tévéfilmre a kor két emblematikus fiatal színészével, Kozák Andrással és Venczel Verával, de látható lesz még Szirtes Ádám, Temessy Hédi vagy Gobbi Hilda is. Móricz az iskolapéldája annak a felelős művészi viselkedésnek, amely úgy érzi, nem mehet el a szegényebbek sorsa mellett, de nem elsősorban képviselni akarja őket, hanem sorsukat művészetében megjelenyteni, feldolgozni. Az illúziók és hazugságok nélküli közelítés eszménye szövi ezt a történetet is, melyben egy falusi szerelmespár nem házasodhat össze, mert a fiúnak már mást nézett ki az apja, aki elsősorban a szegénysorból való kiemelkedést tartja fontosnak. 22:10, m2

vasárnap

Egyre lövi ki a FIA a Red Bull technikai ínyencségeit, így minden verseny előtt felmerül a kérdés, ma Vettelék nyomasztó fölénye végre végetér-e. A kérdéskör legújabb stádiuma a Forma-1 valenciai futama, amely három éve az Európai Nagydíj gazdája, s ahol mindig történik valami ütközés. A betonfallal körbevett pálya izgalmait 13:35-től követhetjük az RTL Klubon.

Hogy ne csak a komolykodásról szóljanak a dolgok, egy, a Csupasz pisztoly-filmek nyomvonalán haladó alkotást is beillesztek az ajánlóba. A Végzetes ösztön már a címében is jelzi, mely két filmtörténeti mérföldkő ihletettségében született (Végzetes vonzerő, illetve Elemi ösztön), azaz a testiségben nem szűkölködő krimitörténetek paródiáját adja. A főhős zsaru Ned Ravine (alakítja Armand Assante) is mintha Frank Drebin szellemi ikertestvére volna. 22:00, Filmmúzeum.

Egy lassan megint aktuális film, Fábri Zoltán remeke (kevés fércművet csinált az öreg) érkezik 22:10-kor, a Hannibál tanár úr. Móra Ferenc adaptált művében Nyúl Béla középiskolai tanár Hannibál kapcsán publikál egy cikket, mire az ügyből politikai botrány lesz, melyre a szegény kis klapec élete is rámegy. Remek karikatúrája a teljesen átideologizált társadalomnak 1956-ból(!), Szabó Ernő hatalmas alakításában az m2-n. 

Tán a Match Point volt Woody Allen kései reneszánszának első filmje, mely által a vén embergyűlölő már nemcsak az évi rendes filmjét tudta le minden különösebb jelentőség nélkül, hanem okosan és kiábrándultan kezdte szórni szellemes jeremiádjait, gonosz történeteit a nyugati emberről – és még sikere is lett. Ekkor szállt be a manhattani neurotikus mellé Scarlett Johansson is, aki jó pár filmen keresztül ihlette a vén szemüvegest. Ráadásul Dosztojevszkij is ott motoz minden beállítás mellett. 23:15, RTL Klub

Ang Lee épp a Csendes-óceán ázsiai partjainál járt, így megcsinálta az Ellenséges vágyak című filmet. Szerelemről és szenvedélyről manapság arrafelé, a Távol-Keleten tudnak a filmesek igazán jól beszélni, erre a nemrég moziban bemutatott Norvég erdő mellett bizonyság Wong Kar-vaj munkássága is, hogy Kim Ki-Dukot már meg se említsem. s Ang Lee sem marad el kortársaitól. A történetben 1938-ban járunk, Japán elfoglalta Kína egy részét, és pár kínai együttműködik a megszállókkal. Közülük egyet akar megbüntetni egy csapat színjátszós diák, a szenvedély és szerelem segítségével. Wei Tang csodálatos alakításával tehát 23:40, TV2.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik