Kultúra

Múzeum a kommunista művészetnek Bulgáriában

A hétfőn megnyílt intézménytől azt várják, hogy a bolgár főváros egyik fő idegenforgalmi látványossága legyen.

Kapcsolódó cikkek

A kommunista korszak művészetének ajánlott múzeum nyitotta meg kapuit Szófiában. Az ötletgazdák abban bíznak, hogy ezzel több turistát tudnak a fővárosba vonzani, mert tapasztalataik szerint a külföldieket érdekli, milyen volt az élet az 1989 előtti rezsim idején.

Az 1,6 millió euróért létesített intézmény 1944 és 1989 között készült festményeket és szobrokat mutat be, köztük Todor Zsivkov volt bolgár kommunista diktátort, Georgi Dimitrov volt bolgár pártfunkcionáriust, valamint Lenint és Sztálint közterületeken dicsőítő alkotásokat. A megnyitón a bolgár miniszterelnök, Szófia polgármestere és a kulturális miniszter – aki maga is neves szobrász – is egyetértettek abban, hogy a kommunizmus végre oda került, ahová való: egy múzeumba.

A 162 alkotást felvonultató múzeumot egy nagyvonalúan felújított volt művészeti iskolában rendeztek be, kissé távolabb a belvárostól, a legtöbb bolgár által gyűlölt közlekedésrendészet és a nyomozóhivatal épületei között.

A 77 alkotást bemutató szoborpark legjellemzőbb darabja egy üvegből készült óriási vörös csillag, amelyet 1990-ben távolítottak el a kommunista pártszékház tetejéről.

A múzeum boltjában a látogatók bolgár és szovjet kommunista pártfunkcionáriusok képével díszített csészéket, 1989 előtt készült könyveket, képeket, érméket vásárolhatnak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik