Kultúra

A jövő moziját építik az Odeonban?

A hét négy napján a közösségi alapú filmforgalmazás ötletét kidolgozó Magyarhangya-csoport üzemelteti majd a budapesti Odeon mozit.

December végéig hétfőtől csütörtökig a Magyarhangya elnevezésű “filmközösség” üzemelteti az Odeont. A Magyarhangya a közösségekre szervezett mozizással az artmozik csökkenő látogatottságát szeretné megfordítani, és szeretné beemelni a mozizás kultúrájába az új programszervezési módszereket.

Borsos Erika, az Odeon mozi ügyvezető igazgatója a Magyarhangya tervéről “a jövő mozizásának modelljeként” beszélt, amely válasz lehet a hagyományos filmnézés visszaszorulására. Ha a mozi jelenlegi 20 százalékos kihasználtsága december végéig 40 százalékra nőne, a Magyarhangya a moziüzemeltetés szempontjából nyereségesebb hétvégén is üzemeltethetné az intézményt.

Az első kiemelt program Jancsó Miklós filmrendező 90. születésnapjához kapcsolódik, emellett több tematikus sorozat is indul, például divathoz kapcsolódó filmklub vagy a skandináv filmeket bemutató a Prizma magazin (október 6-tól).

A tervek szerint külön vetítéssorozat indul rövidfilmekből – ráadásul a szervezők igyekeznek minden alkalomra egy-egy premierfilmmel készülni. Az első rövidfilm a sorozat szerkesztőjének, Ipacs Gergelynek az Ádám pincéje című filmje lesz, amely a második világháborúban játszódik, és fő szerepeit Hajduk Károly, Petrik Andrea és Nagy Zsolt játssza.

A pszichologia.com online magazin szervezésében szerdánként pszichológiai filmklub is színesíti majd a programot. A pszichológia körül keringő tévhitek eloszlatására is szervezett sorozat első alkalommal, október 19-én a párkapcsolatokra koncentrál a Szabadság útjai című Sam Mendes-film segítségével. Az esthez kötetlen szakmai beszélgetés is kapcsolódik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik