Kultúra

A tévében: igazi hősök, Kispál és a küklopsszerű borz

Igazi hősök hírét örökíti meg egy film, meg egy egykori fontos zenekarét, emellett a szokásos thrilleres-fantazys ügymenet.

szombat

Tán az utolsó napos hétvégénk van, ezért miért is ne csöppennénk bele egy terroristás műsorba így a lemenő nap fényében, egy jó pohár rozéval a kezünkben (persze szigorúan 18 éven felüliek). A kellemesen mediterrános, lágy hangzású című A folyékonybomba-összeesküvés a londoni 2006-os al-Kaida-támadás meghiúsításáról szól, amely Amerikába menő repülőkre csempészett volna fel folyadékbombát – azóta nem lehet csak kis üveges folyadékokat felvinni a repülőre. (Én a nővérem 1999-es esküvőjére egy játékpisztolyt akartam felvinni a fedélzetre, elnéző mosolyok közepette kellett kidobnom, ma, gondolom, bent rohadnék Guantanamón mindennapi vízbefojtós és üvöltő death metál-kihallgatáson) 18:00, National Geographic.

Egyszer volt egy zenekar, a 90-es évek elejétől a 2000-es évek első évtizedének közepéig elég fontos volt pár honfitársnak. Tavaly befejezték a pályafutásukat, erről az utolsó koncertről és sok minden másról beszél, ad hírt Merényi Dániel filmje, a Naphoz Holddal – A Kispálfilm (volt ugye az a történet, hogy az első lemez címe az lett volna, Napozz Holddal, de a grafikus elhallotta a telefonban, így amolyan Tandori Dezső-sen ez már csak így maradt örökre). Egy-két-hár generáció együttese, a görnyedt, balkezes, cigiző gitárossal és a magyar könnyűzene egyik legjobb szövegírójával, aki basszusozott is, no meg persze énekelt – 19:30, Duna TV

Van egy esemény, amivel a hősiesség fogalma tökéletesen példázható – és ezzel akár humánetológiai, biológiai szintre is eljuthatunk. Hogy jut el egy közösség oda, hogy azt mondja, feláldozza magát, csak hogy egy nagobb közösség megmeneküljön? Ennek állít emléket a A United 93-as című film, annak a repülőnek az utasairól, akik megakadályozták, hogy a szeptember 11-én eltérített negyedik repülő terrorista csapata elérje célját (mindkét értelemben) – és akiket hősöknek hazudnak a szélsőségesek, nos, azok is kaptak egy leckét az igazi hősiesség mibenlétéről. 21:25, TV2 – megtörtént események alapján. 

A legjobb thrillerek egész kis helyen játszódnak, egy átlagosan 1350 köbcentis helyen, az agyban. Az Elmeállapot című thriller is innen táplálkozik (nem konkrét értelelmben, mert akkor zombifilm lenne): egy férfit olyan gyilkossággal tanúsítanak, amelyre nem emlékszik, ezért kriminálpszichológust rendel mellé a törvény. Aki természetesen a kezelés során rengeteg fordulattal szembesül. Jóféle angol műfaji film 22:05-től az m2-n. 

Sci-fi? Fantasy? Múltban játszódó fikciós film? A küklopsz szövetsége műfaji meghatározása tán kissé bajos, de nem ez a lényeg. A római korban Tiberius császár Marcust arra kényszeríti, hogy utazzon távoli vidékekre, és ölje meg a Küklopszt. A tábornok azonban szerét ejti, hogy elfogja a rémet, és diadalmasan hazavigye – ám ezzel csak a nagy bajt szabadítja otthonára. Egy áthallásoktól nem mentes film 23:25-től a TV2-n.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik