Kultúra

A tévében: gólöröm, pezsgő fürdő, velőscsont

Férfiak egymést ölelgetik: focimeccs és a Halál Velencében így kerül közös nevezőre. De lesz ma Huszárik Zoltán Szindbádja és egy nem rossz akciófilm. Meg szódában úszás.

Ritkán ajánlok magyar futballmeccset megtekintésre, most sem azért teszem, mert a moldáv-magyar válogatott meccs annyira az évszázad találkozójának ígérkezik. Hanem azért, mert a svédek elleni győzelem után a szurkoló megint a jól ismert érzeményeket éli meg: elkezd bizakodni, hisz a svédekkel egyező ponttal állunk a 3. helyen (eggyel több meccset játszva), ha nagyon szerencsések vgyunk, ha minden összejön, akkor, akkor, talán, na, na, és akkor szokott jönni a szintén sajnos ismerős folytatás, a bukás. De: a moldáv meccs még ebben a bizakodós hangulatban telhet – persze minek bizakodni, ha utána jön a fájó kijózanodás? Hát ha nem remélünk (titokban, pocskondiázva a magyar focit, klubokat, közeget, mindent), nem is remélünk változást. Amire pedig vágyunk, épp 1986 óta. Szóval EB-selejtező Kisinyovból, 19:30, m1, sport1.

A magyar foci sikereire annyi az esély, mint buborékos vízben úszni – legalábbis van egy olyan legenda, amely szerint szódában úszni nem lehet. De vajon tényleg így van? Igen, erre is a két mítoszvadász, Jamie és Adam cuppan rá, mint köztársasági elnök a helyesírási szótárra. Az Állítólag… 21:00-tól a Discovery Channelen erre az igen alapvető, a mindennapokat alapjaiban érintő dilemmára keresi a választ.

80 éves lenne Latinovits Zoltán, és 40 éves a Szindbád című film, ezért is érdemes megnézni újra, meg önmagáért is, az aranymíves feleségét kajtató Szindbád igyekezete vagy Majmunka levese miatt, avagy Passziánsz veres kendője okán, amit az öngyilkos lány után húznak ki a jeges vízből. Egy ehető film, aminél finomabb kevés van – és ha megengedik, kissé túlnyúlva az ajánló hatályán felhívnám a figyelmet, hogy az Uránia Nemzeti Filmszínházban – mondják mozinak is – szeptember 7-én rendesen, mozivásznon is megtekinthetik a filmet. Az a nap Latinovits Zoltán születésnapja. Ma pedig: 21:00, Duna TV

Igazi rohanós, látványvadász akciófilm (mellesleg némi gondolatébresztő ereje is van) A királyság. Szaúd-Arábia furcsa helyzetéből alakít ki az alkotógárda alkalmas anyagot egy akciódús filmhez: az ország az USA szövetségese, mellesleg elnyomja az iszlamistákat, mellesleg több befolyásos család támogat efféle terrorista(barát) szervezetet, mellesleg az ország az egyik legnagyobb olajexportőr, energiaellátója az USA-nak – szóval ezekből olyan következtetéseket lehet levonni, amelyekből izgalmas film kerekedhet Jamie Foxx, Jason Bateman, Chris Cooper főszereplésével. 21:20, TV2.

Izgalmas következtetéseket enged meg levonni Thomas Mann novellája, és az abból készült film, a Halál Velencében is. Persze kinek mi az izgalmas, a fiatal fiúba beleszerető, majd utána a halálig epekedő idős férfi története, vagy a tétel, hogy az esztétikum, a szép, és a morális, a jó nem fér össze, nem kapcsolódhat össze? Visconti (inkább a látványra, az érzékekre koncentráló) filmjében Dirk Bogerde alakítja (az íróból zeneszerzővé tett) Aschenbachot, a fiatal lengyel fiú szerepére pedig a 15 éves, svéd Björn Andrésent találta meg a rendező – kiszemeltjei között ott volt Balázsovits Lajos is. 23:50, Filmmúzeum.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik