Kultúra

Évente megduplázná könyveinek számát a Libri Könyvkiadó

Minőségi, piacképes kortárs szépirodalommal, kurrens tényirodalommal indul neki az őszi-karácsonyi könyvszezonnak az augusztus elején megalakult Libri Könyvkiadó.

A Nyitott Könyvműhely jogutódjaként működő cég profiljában nem változik, és szeretné tartani növekedésének ütemét is – mondta el az MTI-nek Halmos Ádám, a cég egyik alapító tulajdonosa. A Libri Könyvkiadó Kft. megalakulását augusztus elején jelentette be Balogh Ákos, a Libri Könyvkereskedelmi Kft. tulajdonosa, Halmos Ádám, a Nyitott Könyvműhely Kft. tulajdonosa és Sárközy Bence, a Magvető Könyvkiadó Kft. leköszönt főszerkesztője.

A Nyitott Könyvműhely nem megszűnik, hanem átalakul” – szögezte le az MTI kérdésére Halmos Ádám, aki szerint a kiadó jövője miatt volt szükség “minőségi ugrásra”. “Tavaly körülbelül 200 millió forint árbevétele volt a cégnek, amit úgy értünk el, hogy évente sikerült megduplázni a könyveink számát. Ahhoz, hogy a növekedés ütemét tartani tudjuk, szükség volt a fejlesztésre” – fogalmazott Halmos.

Arra a kérdésre, hogy mi a kapcsolat az egyik legnagyobb könyvkereskedelmi hálózat és a kiadó között, a kiadó vezetője elmondta, hogy Balogh Ákos évek óta kereste a befektetési lehetőségeket a kiadói piacon is, a cég megalapítása ugyanakkor azt jelzi, most jött el az idő, hogy a Libri “markánsabban” is megjelenjen a szegmensben. “Nyilván számíthatunk a Libri Kereskedelmi Kft. kiemelt figyelmére, de ma egyetlen kiadó sem lehet életképes, ha csak az egyik könyvterjesztői hálózatban tud hangsúlyosan jelen lenni” – magyarázta a cég vezetője, aki szerint a Libri név ma már márkának számít, a könyvpiac “hiteles, megújulásra képes” szereplőjét jelöli.

Halmos ugyanakkor leszögezte: akárcsak a jogelőd, a Libri Könyvkiadó is nyitott profilú kiadóként kíván tevékenykedni, a hangsúly a kortárs szépirodalmon, a tényirodalmon lesz, de hamarosan szeretnék kialakítani a gyermekkönyvprofilt is.

A könyvpiaci lehetőségekről szólva kiemelte, hisznek abban, hogy a szépirodalom is lehet nyereséges ágazat. “Nem keseregni kell azon, hogy az emberek keveset olvasnak, hanem rávenni őket, hogy újra könyvet vegyenek a kezükbe” – szögezte le. Szerinte ehhez az első lépés a minőségi, fogyasztható könyvek kiadása, majd új utakat kell találni a közönséghez.

Az őszi-karácsonyi újdonságaik között lesz a jelenleg Hollandiában élő, iráni Kaber Abdollah új regénye, A király. A Nyitott Könyvműhely adta ki korábban A mecset ura című regényét is. “A szerző már felnőttként érkezett Hollandiába, és így tanulta meg a nyelvet. És noha főleg Iránról ír, az egyik legnépszerűbb holland szerzőnek számít, művei milliós nagyságrendben fogynak a világban” – emelte ki Halmos Ádám.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!