Kultúra

Erőszakot szülnek a vámpíros könyvek?

Vita robbant ki erről Amerikában, miután egy fiú betört a szomszéd nőhöz, és megpróbálta kiszívni annak vérét.

A 19 éves Lyle Montroe Bensley jelenleg egy texasi börtönben várja pszichiátrai értékelését, illetve hogy letegyék érte az óvadékot. Bensley teste testékszerekkel és tetoválásokkal van tele, és amikor egy parkolóban letartóztatták, sziszegett, morgott és mindössze egy bokszeralsót viselt.

A vámpírok Bram Stoker 1897-es Drakula című regénye óta a legnépszerűbb irodalmi karakterek közé tartoznak, az Alkonyat könyv- és mozisorozat, valamint a True Blood televíziós széria révén mostanában még tovább nőtt a téma népszerűsége.

“A vámpírok a mindannyiunkban ott lévő kívülálló és ragadozó metaforájaként működnek” – mondta Anne Rice, a Vámpírkrónikák című regénysorozat szerzője. “Mindannyian jól ismerjük a magány pillanatait, az elidegenedés érzetét, azt a titkos önmagunkat, amely fél kitenni magát mások ítéleteinek. Vagyis amikor pont úgy érezzük magunkat, mint a vámpírok” – tette hozzá az írónő.

A Texasi Egyetemen vámpírkurzust oktató Thomas Garza szerint a fiatalok azért vonzódnak a vámpírokhoz, mert ezek a lények képesek kijátszani a halált és örökre gyönyörűek, erősek, illetve fiatalok tudnak maradni. A popkultúra modern vámpírjai ráadásul sokkal vonzóbbak, barátságosabbak és jólöltözöttebbek, mint elődeik. “A fiatalokat elsősorban az Alkonyat tette rajongóvá, a főszereplő ugyanis nagyon biztonságos vámpír, aki jóképű, kimehet a napfényre, és Volvóval jár…” – mondta el Garza.

A mostani bűneset előtt 1996-ben egy 16 éves kentuckyi fiú a Vámpír: a Maszkabál című szerepjáték megszállottjaként rávett három másik kamaszt, hogy menjenek vele Floridába és öljék meg korábbi barátnőjének a szüleit.

Két évvel később letartóztattak egy San Franciscó-i férfit, aki azt állította magáról, hogy ő egy kétezer éves vámpír. A férfi négy hajléktalan torkát vágta el, akik közül egy életét vesztette.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik