Kultúra

A tévében: Nostradamust lekéri Dustin Hoffman

Vérbeli angol foci után egy budapesti táncos, aki végigtáncolta a történelmet, majd jöjjön Nostradamus és egy vírus, végül a nagyszerű Baltazár Színház.

Nézzünk angol focit, mert azt mindig jó nézni, jobb, mint a spanyolt, mert az angolok szimpatikusabban játszanak – és mondjuk egy Mourinho-taktikánál (plusz az ezzel járó alantasságok) sok szimpatikusabb dolgot el tudunk képzelni. A Ligakupa 2. fordulójában a kicsikhez becsatlakoznak a nagyok, ennek példája lesz az Exeter-Liverpool meccs is. Az Exeterről: a piros-fehér csapat akkor alakult, amikor Jókai Mór meghalt (1904-ben), miután az Exeter United és a St. Sidwell’s United egyesült egy vereséget követően. Az első meccsen sikerült is győzni 2-1-re 600 néző előtt a csapatnak máig otthont adó St. James Park pályán. Az Exeter játszotta a legtöbb meccset a harmadik vonalban, tiszteletbeli elnöke volt Michael Jackson és Uri Geller. A klub – az Exeter City Supporters Trust útján – szurkolóinak tulajdonában van . A meccset minden bizonnyal a Liverpool nyeri (eddig két nyertes meccsük van a PL-ben), de az Exeter is hajt majd, mint az őrült – igazi sportember nekik szurkol. 20:30, sport1

Egykor, közel 20 éve Bodor Ferenc idézte fel az épp halódó budapesti presszók világát a témához illő elégikus hangnemben, költői helyrajzokkal. Hasonlóra vállalkozik a Just a Gigolo című dokumentumfilm, mely Szabó József táncos portréját – a 80 éves is elmúlt táncos még az Arizonában kezdett, és máig kalandozik összetéveszthetetlen stílusában (remélhetőleg ez az állapot fennáll az 1997-es készülési dátum óta is) – a forgatókönyvet Legát Tibor jegyzi, a filmet Albert Piroska rendezte. Egy igazi jelenség 21:50-től, Duna II. Autonómia.

A kicsinység ünneplése után jöjjön egy nagyszabású, igazi behemót film: a Vírus. Politikai-thrilleres irány jellemzi ezt az 1995-ös filmet, melyben egy afrikai vírus kezd el terjedni világszerte (mint az egykor ázsiai tölgypávaszem lepke, mely mára már a Mecsekben szedi áldozatait), már Amerikát is fenyegeti, amikor az egyik szakembert felfüggesztik, maga sem tudja, miért, aztán kiderül, hogy… Igazi, hamisítatlan összeesküvés-elmélet sztárokkal: Dustin Hoffman, Rene Russo, Morgan Freeman, Kevin Spacey, Cuba Gooding Jr., Donald Sutherland, Mika Tivadar. A rendező pedig az a Wolfgang Petersen, aki 1981-ben elkészítette a Das Boot című klasszikust – nem kontár tehát a feszültségteremtésben. 21:55, Viasat3.

Ha már volt szó presszók, bárok, ősrégi, örök harmadosztályra ítélt angol klubcsapatok mívesen apró és elmúlásában is örök jellegéről, nem tudom nem ideidézni a Lezáratlan akták Nostradamusról szóló epizódjának tartalomismertetői első tételét: “Amikor az ember kétségbeesetten megpróbál valamiféle magyarázatot találni a szeptember 11-i terrortámadásokra, hajlamos előbb-utóbb eljutni a 16. századi asztrológus, Nostradamus jóslataihoz.” Amilyen abszurd (és pongyola), olyan mélyen igaz ez a mondat – igen, Nostradamus jóslatai (és minden jóslat) irányába a világ kiszámíthatatlansága és beláthatatlansága visz minket. A legjobb pedig a nostradamusi jóslat: teljesen értelmezhetetlen és elhelyezhetetlen (“rejtvény”) jellege, vagyis igazából nem jóslat, hanem az emberi lélek és butaság legjobb köntöse, amit Hitlertől a szomszéd Giziig mindenki magára ölthet, ha szüksége van valami transzcendens támogatásra, igazolásra. Ezért nézzük meg ezt az epizódot 22:30-tól a National Geographicon.

Végül egy vitán felül álló nagyszerű dolog: a Baltazár Színház, melynek Down-kóros társulata van. Ez egy hivatásos színház, nem rehabilitációs vagy integrációs céllal létrejött amatőr, terapikus intézmény (nyilván ilyen szerepe is van), hanem színházi produkciókat létrehozó kulturális szolgáltató hely. Róluk mesél, az itt dolgozókat mutatja be a Varázslatos gladiátorok című dokumentumfilm, Kabarcz Zsófi alkotása 22:41-től a Duna TV-ben.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik