Kultúra

A tévében: a Pókember Mozartot vezényel

Szupererő póktól, vihogó zseni, szétnyíló asszonyi fej a vámon a jövőben, szétnyíló fejek a fronton a múltban.

vasárnap

Ma is lesz kajak-kenu-VB, azzal indítjuk a vasárnapot, igaz, ma a leves közben kell, hogy bekapcsoljuk a tévét, a cérnametélt még ég és föld között lebeg, a csirke zuzájáért pedig megindul a vérmes küzdelem – 12:40-kor pedig levesként forr fel a szegedi versenypálya víze. Reméljük, csapatunk ma sem hoz szégyent ránk, ezt az m1-en követhetjük figyelemmel.

Két órás filmben abszolválta Sam Raimi, kultikus horrorrendező az egyik legpopulárisabb amerikai képregényfigura a Pókember (Tobey Maguire) történetét, harcát a Zöld Manóval (a manóba, Willam Defoe), küzdelmét Mary Jane Watsonért (Kirsten Dunst). Az első rész nagy siker lett, meghatszorozta a belefektetett pénzt, majdnem annyit hozott a konyhára, mint a 100 millióval többől készült harmadik rész, a másodikat pedig le is körözte. 20:05, TV2.

Milos Forman a jól megcsinált hollywoodi filmek rendezője, aki mindig fel tudott csippenteni cseh újhullámos emlékeiből valamit, hogy megfűszerezze a tökéletesre csiszolt, bejáratott filmipari gépezet kitermelte egyenkaját. Tökéletes példa erre az Amadeus (nem véletlenül hullott rá 8 db Oscar-díj), az elsőre meghökkentő, olykor megbotránkoztató, látszólag dehonesztáló életrajzi film, amely azonban gondosan vigyáz arra, hogy járjon túl sokat tiltott, érzékeny területen. Murray F. Abraham, Mozart szerepében Tom Hulce – a hatalom és a művészet bulgakovi kérdésével rengeteget foglalkozó Forman filmjét 20:40-től az m1-en láthatjuk. 

Philip K. Dick és Paul Verhoeven találkozása, azaz a hatéskeltő, zsigeri mozi és a csavaros posztmodern elméletek, tudatállapotok, ha összejönnek. Akkor abból olyan lesz, mint az Emlékmás, üldözős mozi a jövőben és az elmében, Arnold Schwarzenegger legjobb filmje olyan speciális effektekkel (1990!), amik ma már a tévétornában is röhejesek lennének, ha volna tévétorna. 21:00, Cool.

Végül azt hiszem, Spielberg egyik legprofibb, legkiábrándultabb filmje a Ryan közlegény megmentése, de az biztos, hogy a legpörgősebb első 20 perce itt látható, nagy amerikai tabló Spielberg morális kérdéseivel és ellentmondásos kapcsolatával. Mindenki egyért, csak azért, mert a propaganda kiemelte az ügyet? Közelkép a háborúról 162 percben, 0:05, TV2.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik