Light

Szuperhősök archívuma

Jelmezes emlékek gyűjtőhelye.

Nem túlzás azt állítani, hogy a globalizálódó világkultúra egyik legmarkánsabb hatása a folyamatos amerikanizálódás. Ennek egyik ékes példája a szuperhősök kultuszának térnyerése, elég csak az idei filmes termés dömpingszerű vonulatára gondolnunk.

A levélszínben pompázó világítóeszköz, az első osztályú mutánsok, a villámisten és az egy kontinens nevét viselő háborús hős mind-mind igénybe veszi a rajongók pénztárcáit 2011-ben.

Míg a fiatal magyar szülők mostani korosztálya kisgyermekként csak elvétve találkozhatott az eredeti képregényekkel, rajzfilmekkel, tv-sorozatokkal, stb., porontyaik számára már teljesen megszokott és ismert lesz ez a fajta univerzum.

Ezek után gondoljunk csak bele, hogy ezek az ikonikus alakok szülőhazájukban, az Amerikai Egyesült Államokban az elmúlt évtizedek felnövekvő generációinak hány tagjára lehettek hatással?

A jelen írásunkban bemutatott oldal, a Growing up Heroes a felhasználók által beküldött fotókat felhasználva építi archívumát. A fényképek mindegyikén lányok és (főleg) fiúk láthatóak szuperhősjelmezbe bújva, a legkorábban készült 1960-ra datálható, és az időrend 2010-ben végződik.

Az európai hagyományokhoz képest az USA-ban nem a farsangi szezon, hanem a mindenszentekkor bevett édességgyűjtés és a szülinapi bulik a legmegbízhatóbb terepei annak, hogy lencsevégre kapjunk például egy-egy megvillanó denevérkosztümöt.

Akinek honfitársaink közül mégis ritka lehetősége és vállalkozó kedve van a családi album megbecsült darabjaival gyarapítani az online kollekciót, ide kattintva teheti meg azt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik