Kultúra

A tévében: más szemszögben minden

Ma minden mozog picit, lesz itt bocsánatkérés, irónia, kórházi és kezelési napló dokumentumfilmes formátumban, fesztiválhangulat félórában.

Megkezdődött a keménypályás teniszszezon, legalábbis a legnagyobbak, a nemrég 30-at betöltő Federer (a meglepetésember Pospisil ellen), Nadal (a horvát, jó salakos Dodig ellen) és az idén még csak egy vereséggel rendelkező világelső Djokovics (az idén gyenge Davigyenykó ellen), meg Murray számára, bár utóbbi rögtön ki is esett a montreali Rogers Cup (nekik) első körében, ami óriási meglepetés. Lesz még több is? 18:00, Digi Sport.

Ünnepélyes pillanathoz érkeztünk, mert az Állítólag… mai epizódjában Adam és Jamie ünnepélyesen visszavonnak pár sommás állítást, korábbi, elhamarkodott mítoszirtói kijelentést. Azaz: elnézést kérnek, és kijavítják magukat. Nem kéne ezt az epizódot valahogy becsempészni a Parlament belső zárt tévérendszerébe? 19:00, Discovery Channel.

Ha egy chilei filmnek az a címe, hogy A boldog élet, akkor az csak ironikusan értendő, esetleg poétikusan (utóbbi az előbbinek rejtett formája – kb. annak ellenére, hogy ilyenek a körülmények, nézd, milyen boldogok vagyunk kis világunkban). A mai chilei film szerencsére mindkettőben jó, iróniája, humora és a kisrealista vonzódása is erős – ezért kell megnézni ezt a 21:00 órakor kezdődő, sok kis történetet átfogó filmet a Duna TV-n. 

Teri Hatcher olyan szép színésznő, akin látszik, hogy esze is van, ezért a Jane Doe című filmje ajánlás tárgyát képezi (ha pedig Hegyi Barbara a magyar hangja, elégedettségem a tetőfokára hág). Igazi B-csapda-akciófilm ez, számítógépes biztonsági szakértőt jelenít meg a fő- és címszereplő, akit csőbe húznak, el nem követett bűntényt akarnak rákenni, és egy olyan adathordozót akar tőle megszerezni a kormány, ami nincs nála (a Jane Doe az angolban az azonosítatlan női áldozatot jelenti). Nem egyszerű eset. 22:55, RTL Klub

Nem mindennapi, hogy egy dokumentumfilm rendezője a film főhőse legyen. Pláne nem, ha a téma a mellrák. Szalai Anett egykori riporter 31 évesen szembesült a diagnózissal, majd úgy döntött, egy kamera jelenlétével egészíti ki történetét, melyben megjelenik a mindennapok küzdelme, a hétköznapi kis dolgok mellett a nagy, beláthatatlan horizont is. Mellbevágó22:46, Duna TV.

Aki pedig inkább kimenne a Sziget Fesztiválra, de nincs rá napi 12 ezrese, az az m1 jóvoltából belekóstolhat a légkörbe, bár a frappáns című Sziget Fesztivál 2011 nyilván csak annyira adja át az egész hangulatát, mintha egy zsákba varrva körbehurcolnának valakit a nagyszínpad körül. Egy kis ez, egy kis az, mozaikok, mondják – a semminél jobb? Ki tudja. Akinek igen, 23:10-kor katt az m1-re.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik