Kultúra

Lemondott az operaház megbízott főigazgatója

Mozsár István helyett Kovács Jánost, az operaház első karmesterét bízta meg a dalszínház vezetésével a nemzeti erőforrás miniszter.

Réthelyi Miklós hétfőn fogadta el Mozsár István lemondását, egyidejűleg az operaház vezetésére felkérte Kovács Jánost, a Magyar Állami Operaház első karmesterét, akinek megbízatása visszavonásig érvényes.

Kovács János az MTI-nek elmondta: felkérését rövidtávra és a tagság, a dalszínház munkatársainak tett megnyugtató gesztusként értékeli. Bízik benne, hogy rövidesen lesz kinevezett főigazgatója a háznak, amire annál inkább szükség van, mert az évad rövidesen elkezdődik, miközben az operaház pillanatnyilag gazdátlan.

Az első karmester a múlt héten az MTI-nek adott nyilatkozatában mély morális válságról számolt be. “A kulturális kormányzatnak nagyobb felelősséggel kellene kezelnie a Magyar Állami Operaház dolgát, megnéznie, kinek a kezébe teszi a marsallbotot” – mondta, megjegyezve, hogy ő maga sosem vágyott felelős pozícióra, alkalmatlannak tartja magát ilyesmire.

Tizenöt operaházi művész – ugyancsak a múlt héten – nyílt levélben fordult Orbán Viktor kormányfőhöz, Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszterhez és Szőcs Géza kultúráért felelős államtitkárhoz annak érdekében, hogy rendeződjön a dalszínház helyzete. Az aláírók felidézték, hogy a Magyar Állami Operaháznak június 4-e óta, csaknem két hónapja nincs szakszerű, koncepciózus vezetése, erre a ház történetében még nem volt példa.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik