Kultúra

A tévében: franciás óhajok, Bibó István és az atombomba

Borkultúrát veszünk magunkhoz és megannyi franciás kecset és bájt, de lesz egy nagy magyar is, meg egy egyetemes tragédia.

vasárnap

Nincs felemelőbb és visszataszítóbb a honi borkultúra felemelkedésénél, előbbi azért, mert lassan, de biztosan kezd elmúlni a kupakos borszerű folyadékok uralma, egyre tudatosabbak a vásárlók, kialakultak a termelők, a borászok, a jól ismert nevek és a mindig érkező újak, utóbbi pedig azért, mert sznob, tudálékos, lirizáló lett a borkultúra, avarban gazdag ízek a torokban, árnyalatni áfonya, szén és medencecsont utózöngék a szájpadlás középső traktusában és a többi, mindehhez ráncolt homlok, lassan tekergetett pohár és 15 ezer forintos ing kötelező. Hol van a franciáknál oly jól meglévő mindennapi borkultúra, amihez hozzátartozik egy pohár vörös vagy fehér elfogyasztása a sarki bárban, amikor megyünk haza a munkából, avagy délben egy fél liter rozé lassú elszopogatása (természetesen az ebéd mellé)? Nem ragozom: a TV2 Borkultusz című magazinától inkább várom a bennfenteskedő, sznobuló változatot, mint a hétköznapibb franciát, de nyugodtan cáfoljon rám 12:35-től.

És ha már franciák: Arsene Lupin a francia Robin Hood, csak kifinomultabb, gyengédebb és jobban szoknyabolond, akárcsak Romain Duris Kevin Costnernél. Ez nem jelenti azt, hogy a róla készült film is ennyivel jobb lenne pl. a costneres kosztümös filmnél, de egy félszunyókával tarkított vasárnjap délutánra tökéletes. 16:25, RTL Klub.

De a nagy móka közben is szükséges megállni, és elelmélkedni azon, milyen lehet egy atombomba energiájában állva elpárologni, hogy a betonba beleégjen az árnyékunk. Az emberiség egyik legpusztítóbb kísérlete robbant fel 1945. augusztus 6-án Hirosima fölött, ami meghozta a gyors győzelmet az amerikaiaknak, de a lassú félelmet is a világnak egészen végighúzódván a hidegháborún. Most a japán és az amerikai fél is elmondja a történetet a maga szemszögéből, mi meg átérezhetjük, miért is kell mindig hangosan kimondanunk: soha többé! Hiroshima – amerikai és japán szemmel, 22:00, National Geographic

Száz éve született Bibó István, a 20. század egyik legtisztességesebb közéleti szereplője, aki fontosnak tartotta végiggondolni a magyar történelem számos problematikáját, és nem félt kimondani a véleményét zsákutcás magyar fejlődésről, eltorzult magyar alkatról, zsidókérdésről – meg persze a demokráciáról. Mellesleg ő maradt nagyjából egyedül a Parlamentben 1956-ban, amikor az oroszok elfoglalták az épületet. Forgács Péter Szemző Tibor zenéjére készítette el Bibó Breviáriumát, azaz szemelvényeket, részleteket szed ki Bibó szövegeiből, és szokásához híven archív felvételekkel emlékezik meg a politikus-történészről. 23:15, m1.

És akkor vissza a franciákhoz: értem én, ha misztikus thrillert szeretnének forgatni, elvégre az olyan jó, de nem olyan könnyű az. A Hallgatási fogadalom sem a legerősebb film a témában (ahhoz túl sok a franciás kifinomultsága), de értékei vannk – egy későn megtért pap történetét követhetjük nyomon, aki egy vallási hisztériás, megszállott lány felbukkanásával találja szembe magát az egyház érdekeivel és azok érvényesítésének erejével. Főszerepben az akkor épp lefogyott (azóta duplájára dagadt) Gérard Depardieu. 23:40, RTL Klub.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik