Kultúra

A nyomtatott világot is megőrizné az Internet Archívum

Egy zsákutca végén található raktárban építi egy informatikus azt a bunkert, amelyben a nyomtatott világot akarná megőrizni az utókornak.

Brewster Kahle, aki a kilencvenes években létrehozta a világ összes weboldalát megőrizni hivatott Internet Archívumot, most azt vette a fejébe, hogy az eddig megjelent könyvekből is elraktároz egy példányt.

Kahle eddig 500 000 könyvet győjtött össze, és véleménye szerint a jelenlegi, Kaliforniában található raktárban körülbelül egymillió könyv fér el. A kiadványokat egyenként 40 ezer darabot befogadni képes, légkondicionált konténerekben őrzik.

Az Archívumba kerülő könyveket kóddal is ellátják, valamint feljegyzik pontos tárolási helyüket.

A vállalkozás jelenlegi kapacitása persze messze elmarad attól, hogy a világ összes valaha kiadott könyvét befogadhassa, hiszen a becslések alapján mintegy 130 millió különböző könyvről lenne szó (a Google Books archívumba eddig ugyanennyi könyvet digitalizáltak…).

Kahle azonban bizakodó, optimizmusára pedig saját elmondása szerint az eddig félmillió könyv összegyűjtése adhat okot. A következő elérendő cél a 10 milliós példányszám, amely nagyjából megfelel egy nagyobb egyetemi könyvtár állományának. 

A munkát önkéntesek segítik, akik többnyire nagy könyvkupacok előtt ülnek, és katalogizálják az egyes darabokat, miközben Brewster Kahle ötletgazda adományokat igyekszik gyűjteni az archívum számára.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik