Kultúra

Felépítették Bábel tornyát

Harmincezer, a világ legkülönbözőbb nyelvein íródott könyvből építették fel Bábel tornyát Buenos Airesben, amely idén a világ könyvfővárosa címet viseli.
Kapcsolódó cikkek

Az argentin főváros egy forgalmas központi terén emelkedik a 25 méteres torony, melyet Marta Minujín irányítása alatt emeltek tíz nap alatt. Az argentin művész az építményhez zenét is komponált, amely a hétemeletes, fémállványzattal körülvett toronyból szól. A felmászó látogatók emellett a könyv szót hallják, melyet Minujín különböző nyelveken ismételget.

“Száz év múlva az emberek azt fogják mondani: állt valaha egy bábeli torony Argentínában … de nem kellettek tolmácsok, mert a művészetnek nincs szüksége fordításra” – fogalmazott a művész, aki egykor Andy Warhollal is dolgozott együtt.

A köteteket olvasók, könyvtárak és több mint ötven nagykövetség adományozta. Mikor a kiállítás május végén véget ér, az irodalom szerelmesei egy-egy könyvet magukkal vihetnek a lebontott toronyból. A többi kötetből új gyűjteményt alapítanak, melyet a művész Bábeli Könyvtárnak nevezett el Jorge Luis Borges, az ország egyik leghíresebb írója egyik történetének címe nyomán.

Az UNESCO döntése értelmében 2011-ben Buenos Aires viselheti a világ könyvfővárosa (World Book Capital) címet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik