Kultúra

A tévében: rosszkedvünk telébe némi optimizmus

Cigánytelepről diplomáig, OTP Ligától Premier League-ig, sommás ítélettől árnyalt véleményig, túlhordott egésztől tökéletes részekig jutunk ma.

Annyi negatív megjegyzés és észrevétel után forduljunk pozitívba, kezdjünk egy nem szokványos cigány karrierrel – a Blanka című dokumentumfilm Kozma Blankát mutatja be, aki megtette a ma nehezen elképzelhető cigánytelep – egyetemi diploma viszonylatot, majd visszatért, hogy társait, a sok félanalfabéta telepi embert tudományra, életre, öntudatra nevelje – ráférne kicsit mindenkire egy ilyen kurzus. 19:35, Duna II. Autonómia.

Az igazi szurkolók egyik énje már óvatosan, kis távolságot tartva, de bent van a fociszezonban (pontosabban annak OTP-ligás változatában), a másik, őszintébb énje pedig két hét múlva, a Premier League kezdetére ébred föl téli-nyári álmából. Ennek jegyében már éles és erős felkészülési meccsek zajlanak, ma este pl. az Olympique Marseille játszik a Manchester Uniteddel, ami még akkor is izgalmas, ha leginkább az edzők taktikai próbálgatásának lesz terepe. 20:30, sport1.

Egy film, melynek rendezője és zeneszerzője egy: Mike Figgis olykor még a produceri és forgatókönyvi feladatokat is magára vállalja, ebben az 1990-es filmben megelégedett kettővel. A Higgy neki, hisz zsaru jó kis krimi poszt-89-es frizurákkal, Andy Garciával és Richard Gere-rel a főszerepben, valamint William Baldwin is feltűnik egy kisebb szerepben. A rendőri belső ellenőrzés kerül szembe egy korrupt rendőrrel, aki az előbbi nyomozójának feleségére is szemet vetett – igazi drámai alaphelyzet 21:25-től a Viasat3-on.

Lengyel-magyar két jó barát, izé, a többit már mindenki más variációban tudja, de hogy barátok vagyunk, az tény. A Polak-Wengry című dokumentumfilm egy érdekes történelmi eseményt mutat be, amikor a második világháború alatt a lerohant és felosztott Lengyelországból érkező menekülteket befogadtuk – amire inkább a lengyelek szoktak emlékezni, pedig mi is árnyalhatnánk a saját magunkról alkotott képet. Csak hát abba vagy a földbe döngölés, vagy a szerecsenmosdatás szokott megjelenni. Vajda Péter 1982-es filmjének az az ifj. Nádasy László az operatőre, aki 2007-ben dokumentumfilmet forgatott arról, hogy apja karrierjét tényleg a III/III-as besúgások törték-e meg (Szigorúan titkos!). 22:40, Duna TV

Egy filmnek megvan az ideje, melynek elmúlása után már nem tud megszületni. Ha mégis erőltetik, akkor abból könnyen túlzás lesz, két-három film egy bőrében, túl sok. Ilyenre jó példa Mispál Attila bemutatkozó filmje, A fény ösvényei, amelyben kézzel tapintható a matéria, a jó indulat, csak az egész esik szét darabokra. A világhírű modell Cseh Annamária a forgatáson jött össze Kovács Lajos színésszel, de nem ez a pletykalapos infó a lényeg, hanem az a sok kis mozaikdarab, két-három másodperc, ami mégis bent marad az ember memóriájában hat évvel a bemutató után is – ez is egyféle sikere egy filmnek, amely mint nagy szerkezet, katedrális, összedől, de töredékeiben él. 0:55, TV2.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik