Belföld

Farkas Flórián hosszútávú programokban látja a romaintegráció sikerét

A finanszírozási szabályok egyszerűsítését és átláthatóvá tételét szorgalmazza jelentésében.

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium miniszteri értekezlete hétfőn megtárgyalta és elfogadta Farkas Flórián összefoglaló jelentését a roma támogatásokat felügyelő miniszteri biztosi tevékenységéről – közölte a tárca az MTI-vel.

Az elfogadott jelentés részletesen foglalkozik a romaintegráció és a cigány önkormányzati rendszer finanszírozási rendszerével, a támogatásokkal összefüggő problémákkal, az elosztott források jobb hasznosulásának lehetőségeivel, valamint hangsúlyozza a foglalkoztatás növelését és az oktatás javítását elősegítő lépések szükségességét – áll a közleményben.

A tapasztalatok szerint az elmúlt nyolc évben a finanszírozás körülményei gyakran nehezen áttekinthetők voltak, így a támogatások eredményességét sem lehetett egyértelműen nyomon követni.

Farkas Flórián jelentésében kiemelte: emiatt indokoltnak tartja a romaintegrációs rendszer finanszírozási szabályozásának egyszerűsítését, átfogó ellenőrzését. Úgy véli, biztosítani kell, hogy a pénzek a legrászorultabbakhoz is eljussanak, és rövid távú programok helyett hosszabb futamidejű projekteket célszerű indítani.

A miniszteri biztos javaslatainak egy része már bekerült a kormány és az Országos Roma Önkormányzat között létrejött keretmegállapodásba. A többi javaslatot Balog Zoltán, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára képviseli a kormányzati munka során.

Farkas Flórián 2010. július 1-jétől 2011. február végéig miniszteri biztosként felügyelte a romák társadalmi integrációját szolgáló programok előkészítését, valamint az erre az ügyre fordítható támogatások felhasználásának szabályosságát.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik