Kultúra

A tévében: bioterror, apa és már elhunyt fia

Mintha a tévéműsor sejtette volna, mik történnek mostanában, és úgy rakta volna össze magát.

Érdekes film a Hello Goodbye, egy középkorú házaspárról (Fanny Ardant, Gérard Depardieu) szól, akik úgy érzik, a gyerek nősülése után céltalanná vált az életük, ezért elhatározzák, hogy Izraelbe mennek, hogy a férj felkutathassa ottani gyökereit, és akár le is telepedjenek ott. Ám ezzel életük kalandjait szerzik maguknak – melyekre nem biztos, hogy annyira vártak. A francia zsidó Mézga család története Máris, Kriszta és Aladár (Maffia és Blöki) nélkül vígjátéki formát öltött, így azért senki ne számítson túl komoly bonyadalmakra. 21:00, Duna TV.

Egy olyan teljesen őrült hétvége után, mint a mostani, nyertek létjogosultságot az olyan műsorok, mint a Spektrumon 21:20-kor kezdődő A biztonság tudománya – Bioterror című ismeretterjesztő film. Ilyenkor megnő a paranoiások száma, de hát ha Norvégiában akad egy őrült, aki hosszú évek munkájával felkészül, majd kétórás munkával levadász 92 embert (és akkor a bombáról még nem beszéltünk), hol lehetnénk biztonságban? Ilyenkor a paranoiásokról kiderül, hogy inkább csak óvatosak, majd ez egy idő után megint rettegéstudománnyá fokozódik vissza. A biológiai támadásokról tanulbhatunk meg ma este sok mindent – kívánom, soha ne kelljen hasznosítani ezt a tudást. 

A Szerelem és más elmebajok is csak egy vígjáték, mely három nővérről szól, akik női szerepeket játszanak – az egyikük pasizik és bulizik, a másikuk karriert épít, a harmadikuk pedig családanya -, de mindegyik vergődik, nem tudja kiteljesíteni magát. Azonban a főszerepet mégis az a Guillaume Depardieu játssza, akinek a papáját ma már láthattuk korábban, s aki szintén fiatalon halt meg 2008-ban – épp 10 évvel a kritikus 27 éves kor után. Depardieu nem szerekkel ölte magát, csak el volt átkozva – 2003-ban motorbalesete után a komplikációk miatt amputálni kellett a lábát, majd halálát egy forgatás közbeni szerzett betegségből kifejlődött tüdőgyulladás okozta. S mintha ez a szerencsétlen sors ki is ült volna érzékeny arcára, amely amúgy annyira hasonlított apjáéra. 22:10, Story4

Érdekes nagy sztárokat kisemberi szerepben látni, főleg, ha el is tudják hitetni velünk a karakterüket. Hogy Jake Gyllenhaalnak ez menni fog, azt még feltételezem, de hogy Jennifer Anistonnak… Pedig mindketten áruházi dolgozókat alakítanak a Jóravaló feleség című filmben, amelyben utóbbi az előbbivel csalja meg mihaszna, elképzelés nélkül élő férjét. Ami érthető is, mert a Gyllenhaal megformálta Tomban van ambíció: író akar lenni, igaz, kissé túl sokszor olvasta a Zabhegyezőt, már nem mindig érzi énje határait Tom és a regényfőhős Holden Caulfield között… Jó kis dráma lehet ebből még, 23:20, RTL Klub

Végül egy érdekes történet és (két) személyiség – a felívelő román filmművészet 2007-es alkotása, A többi néma csend két olyan ember történetét meséli el, akik (a valóságban) 1912-ben monumentális filmet csináltak Románia 1877-es függetlenedési háborújáról. A két valós karakter:  Grigore Brezianu rendező és Leon Popescu mecénás, aki az anyagi hátteret teremtette meg a monumentális, történelmi hűségre törekvő, két órás alkotásnak. A film történetét felidéző film sem lett rövid, 146 perc, amely folyását 23:20-kor kezdi meg a Duna TV-n.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik