Kultúra

A Harry Potter-filmek ismeretlen hősei

Az egy évtizeden át futó sorozat számos brit filmiparban dolgozó szakember egzisztenciáját is hosszú időre bebiztosította.

A nyolcadik, egyben befejező Potter epizód, a Harry Potter és a Halál ereklyéi II. rész a múlt héten mutatkozott be a világ mozijaiban. A globális adatok szerint a nyolc film összbevétele már elérte a hétmilliárd dollárt. A széria J. K. Rowling varázslóvilágban játszódó regényfolyamából született, amely világszerte “olvasási járványt” váltott ki a rajongók körében, és örökös helyet biztosított a brit írónőnek a leggazdagabb emberek listáján.

A filmek három ifjú színészét – Daniel Radcliffet, Emma Watsont és Rupert Grintet – már rutinból sorolják a milliomos sztárok közé. A mellékszerepeket alakító, tekintélyes brit színészek, mint Alan Rickman, Maggie Smith és Michael Gambon pedig ugyancsak kényelmesen élhetik világukat a sorozattal megkeresett “nyugdíjukból” – sorolta a The Daily Telegraph online kiadásában.

A hírességek életén kívül azonban a Potter-filmek számos olyan filmes szakember életét is átformálták, akiknek nevét legfeljebb a stáblistáról ismerhetjük. Ők a filmbiznisz ismeretlen hősei – maszkmesterek, jelmeztervezők, berendezők, segédoperatőrök, kaszkadőrök, hangkeverők. Mióta az első film, a Harry Potter és a bölcsek köve produkciós munkálatai 2000-ben elkezdődtek, ezek közül a jól képzett, a maguk szakterületén vezető szakemberek közül csöndben szintén sokan milliomosok lettek – írta a telegraph.co.uk hozzátéve, hogy emellett a nagyszabású produkciókkal számtalan további alkalmazott, így sofőr, könyvelő, festő, dekoratőr is kapcsolatba került, akik mind szép jövedelmet húztak a munkából.

Az olyan brit filmstúdiók, mint a Pinewood vagy a Shepperton számára nem újdonság a hollywoodi produkciók érkezése, ám a Warner Bros. finanszírozta Potter-sorozat egyedülállóan gyümölcsöző vállalkozásnak bizonyult a brit szereposztás és filmes szakembergárda számára. A hétkötetes regényfolyam megfilmesítése előre látható és kiszámítható pénzügyi biztonságot garantált a benne dolgozóknak.

A költségvetés nem szabott határokat az alkotói fantáziának. Stuart Craig, a neves látványtervező szabadkezet kapott a varázslóvilág, és különösen a Roxford varázslóiskola megteremtéséhez. Semmi sem lehetett túl drága, amit megálmodott. A legutolsó Potter-filmen minden szereplőt és filmes szakembert összeszámolva csaknem ezerkétszázan dolgoztak, közülük 714-en a vizuális effektusokon.

Ez a filmes utómunkákat végző cégek életében is fellendülést hozott. Szakértők szerint ennek köszönhetően London a vizuális effektusgyártás egyik fellegvárává vált. A Harry Potterrel eltöltött tíz év növekedő pályára állította a ezeket a cégeket, és megalapozta továbblépésüket.

Arról nem is beszélve, hogy a hertfordshire-i Leavesden stúdió születése is a varázslósagának köszönhető. Az egykori repülőtér területén emelt filmstúdió, ahol mind a nyolc film forgott, ma már a Warner Los Angelesen kívül bázisa. Tavaly került teljes egészében a hollywoodi vállalat tulajdonába, amely további százmillió fontot akar belefektetni.

A Brit Filmintézet statisztikái alapján az elmúlt években a Warner 1,9 milliárd fontot forgatott a brit gazdaságba. Ehhez ugyanakkor nemcsak a nyolc Potter-film, hanem az ugyancsak a stúdió gyártásában készült A sötét lovag, a Sherlock Holmes és az Eredet című produkciók is hozzájárultak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik