Kultúra

A tévében: nevetni kell, ennyi az egész

Magyarfoci, egy Scorsese-film, Desi Singh-fan club és kínai bóvli segít széles mosolyra húzni szánkat.

Gondoltam, ha az m1 szilágyitiboros műsorának – mely az egyik legnépszerűbb, olykor a 25. helyre is felkúszik a nézettségi listán – címét ellopom az ajánló címébe, ezt is rengetegen fogják olvasni. És hát tényleg, ne vegyük magunkat mindig olyan véresen komolyan, nem kell folyton társadalmi-filozófiai fejtegetésekbe bonyolódni – tévé, az a szem rágógumija, tehát rágjuk!

Itt van rögtön a Videoton-Sturm Graz meccs. Vehetnénk komolyan a dolgot, emlegetvén új kezdetet, új reményeket, Sousát, az új edzőt, mentalitásváltást vagy kurzuscsapatot – nem. A magyar foci (magyarfoci, azaz a klubfoci) nem érdemli meg, hogy hivatalos dokumentum keretein belül komoly szó essék a jelenéről (az utóbbi 20 évben), a buzdítás erkölcsi parancsát pedig még annyira sem. Nem szívtelenségből, hazafiatlanságból, nem, a magyarfoci alkatilag, jellegét tekintve nem összeegyeztethető a tiszta szívű szurkolással, ahogy az olaj nem keveredik össze a vízzel. Mindezt a több évtizednyi antifocis közeg alakította így (és ezzel meg is szakítjuk az okok messzire vezető kifejtését). Vagyis a ma este az m1-en látható BL-selejtezős visszavágó nézői a legjobban teszik, ha minden komolyság mellőzésével végzik tevékenységüket 20:10-től.

Martin Scorsese 1985-ös filmje, a Lidérces órák jobb szórakozást ígér. Ebben egy programozó randevúra ígérkezik, mégpedig taxival (természetesen New Yorkban vagyunk), amikor a huzat kiröpíti a pénzét az ablakon. A taxis persze kirakja utasát , így át kell vágnia a városon – amely nem tűnik egyszerűnek egy tízmilliós metropolisz esetében. Egy film az okos-, mobiltelefonok és az internet előtti korból 21:00-tól az Duna TV-n. 

Sir Sean Connery-napok vannak, a Fedezd fel Forrestert!-ben is ő játssza a felfedezendő Forrestert, aki egy teljesen fiktív író, létezésének oka jutalomjátékot okozni a fent megnevezett színésznagyságnak. Az egykönyves szerző az ismeretlenségből bukkan fel, majd merül megint alá, egész addig, amíg nem találkozik a fekete bőrű Jamallal, aki szintén zenész, és így végül Forrester is elgondolkodhat azon, van értelme visszamenni az emberek közé. Gus Van Sant intellektuális remete-történetében még F .Murray Abrahamot, Busta Rhymesot és Matt Damont kell kiemelni színészileg, 21:25-től a Viasat3-on láthatjuk őket együtt.

Desi Singh rendezői munkásságáról nincs, aki ne hallott volna. Amúgy is kilenc alkalommal volt kaszkadőr résztvevője filmes produkcióknak, és szerepei között is kiemelkedik David Lynch Mulholland Drive-jában a taxisofőri alakítása, a lángoló nyílpuskás bohóc szerepe a Batman visszatér-ben vagy a Vámpírmerénylőben megformált Gustoff szlovák ügyvédje karakter. Első és eddig egyetlen játékfilmjét 2006-ban készíthette el ez a filmipari géniusz (megírva hozzá a forgatókönyvet), a címe A replikátor, és egy FBI-ügynök kalandjait meséli el, akinek az alakváltó replikátort (alakítja maga a rendező!) kell elpusztítania az Alcatraz börtönben. Az alkotó felidézi a 80-es évek technikai megoldásait, a hongkongi akciófilmek karakterépítési gyakorlatát, a Bergman-filmek akcióvilágát. Egy kiváló, de szándékolatlan vígjátékot kapunk az RTL Klubtól ajándékba 22:55-től, amely az imdb filmes adatbázisban  a lehetséges tíz pontból hármat érdemelt ki a nézők szavazatai alapján. Íme, az előzetes:

Végül egy kis ismeretterjesztés, Kínában már régóta divat a világhírű márkák másolása, így a piramisok sem kerülhették el sorsukat. Az első kínai császár síremléke lényegében egy hegy, de utódai sem adták alább, aztán pár generációval később végül egy uralkodó beleunt abba, hogy népe egész életében a sírján dolgozik (és nem fizet adót), könnyített a protokollon, így a kínaiak aranyba foglalták a nevét, és visszamentek gürcölni a földekre. Titkok a múltból: Kína elveszett piramisai, 23:00, National Geographic.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik