Kultúra

A tévében vasárnap: hatalmi játszmák, Mátyás király és a cigányok

Antik vonatrablás és sötét politikai bűnügy mellett bosszúszerelem és szatirikus magyar legendák színesítik a vasárnapot.

A nagy vonatrablás nem az 1963-as, máig élő emlékezetű vonatrablás történetét dolgozza fel, hanem a viktoriánus korba helyezi a cselekményt. Michael Crichton, a Kóma vagy a Jurassic Park írója-rendezője a krími háborúba a hadseregnek szállított zsold elrablását tervezteti meg egy kis csapattal, élükön Sir Sean Conneryvel és Donald Sutherlanddel. Egy kis régi vágású útonállás 21:05-től az m1-en.

A keselyű három napjában már megmutatta, a hatalom ereje legalább olyan nyomasztó, mint a terroré, A cégben pedig pont erről szól a története – Sydney Pollack színész-rendező a fiatal Tom Cruise-ra pakolja a nagy összeesküvéses történetet, aki megtartja a súlyt, bár ott áll mellette Ed Harris, Holly Hunter és Gene Hackman is. Mögötte pedig az a John Grisham író, akinek minden sejtjében ott van a politikai-hatalmi összeesküvések génje. 21:50, TV2.

Tony Goldwyn is színészként kezdte, aztán átnyergelt a rendezésre, és 2001-ben megcsinált egy közepesen eredeti történetet két férfi és két női karakter között. A romantikus szál így persze bonyolódik, a képbe bekúszik a férfiak és a tehenek érdekes kapcsolata meg a bosszúból szőtt románc. Mindezt játssza az egykor oly szépséges Ashley Judd, a kitűnő és még mindig mutatós Marisa Tomei, a bájgúnár Greg Kinnear, illetve a nagy reménységként indult, de manapság épp kínos reklámokban táncot imitáló Hugh Jackman. A csábítás elmélete, 22:00, RTL Klub

Egy tévéstáb elindul, hogy megkeressen egy messzeföldön híres cigánykupecet, majd eljutnak egész Mátyás királyig – a zanza csak addig meglepő, ameddig meg nem tudjuk, hogy a filmet a Közgáz Vizuális Brigád két oszlopos tagja, Pálos György és Czabán György rendezte és Kárpáti Péter írta. Az Országalmában továbbá feltűnik az idős rendező Herskó János is, aki már játszott pl. Lars von Trier-filmben is, egyszóval valami nagy-nagy nyelvi-világnézeti abszurdra tessenek számítani 22:25-től a Duna II. Autonómián.

Aki pedig mindent tud a szövevényes, lélektani drámákról – Sidney Lumet 1981-es filmjében sem csak az operatőrre és a zeneszerzőre bízza a feszültségkeltést, a dramaturgia és a történet sem tréfál: Daniel Ciellónak a New York-i rendőrség és a drogmaffia közötti kapcsolatokat kell felderítenie. Erre mondják, hogy szép feladat… Az ügy persze bonyolódik és egyre kacifántosabb lesz, a főszerepben Treat Williams (rövidebb hajjal, mint a Hairben) – A város hercege, 23:00, Filmmúzeum.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik