Élet-Stílus

Hetvenmillió dollárt ér a Jurassic Park írójának gyűjteménye

Hetvenmillió dolláros (csaknem 14 milliárd forintos) bevételt vár Michael Crichton bestselleríró műkincsgyűjteményének elárverezésétől a Christie's aukciósház.

A május 11-én New Yorkban megrendezésre kerülő aukción egyedül a legígéretesebb árverési tételtől, Jasper Johns Flag (Zászló) című alkotásától 10-15 millió dollárt (2-3 milliárd forintot) remélnek. Kalapács alá kerül két Picasso-kép is 7,5 millió dolláros (1,4 milliárd forintos) kikiáltási áron.

Robert Rauschenberg Studio Painting (Műtermi kép) című alkotását 6-9 millió dollárra (1,1-1,7 milliárd forintra) becsülte az aukciósház, Roy Liechtenstein 1977-ből származó, Figures in Landscape (Alakok a tájban) című műve a Christie’s számításai szerint elérheti a 3,5 millió dolláros (691 millió forintos) árat is.

A Jurassic Park írójának gyűjteményéből összesen 100 műremeket árvereznek el, ezek közül nyolcvanat közelről is megtekinthetnek az érdeklődők az aukciósház április 13-ig nyitva tartó kiállításán. Crichton műkincsgyűjteményében olyan művészek képviseltetik magukat több alkotással, mint Rauschenberg, Jeff Koons, Roy Lichtenstein és Andy Warhol. A Vészhelyzet és a Twister néhai szerzője sok nyomatot közvetlenül a művészektől szerzett be, ezért ezek friss árunak számítanak a műkincspiacon. A Flag című alkotást egyenesen Johnstól vásárolta azután, hogy 1974-ben összeismerkedtek a Gemini G.E.L. műalkotásokra szakosodott nyomdán keresztül.

A 2008 novemberében elhunyt Crichton az 1970-es években kezdett műkincseket gyűjteni. Szenvedélye a nyilvánosság előtt alig volt ismert. „Soha nem foglalkoztam azzal, hogy egy bizonyos alkotás jelentős vagy jelentéktelen, jellegzetes vagy nem jellegzetes egy művész munkásságára nézve, vagy hogy egy művész jól vagy kevésbé jól van képviselve gyűjteményemben. Mindig olyan képeket vettem, amelyeket szívesen néztem meg” – mondta Crichton.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik