Kultúra

Bruce Lee-filmet nézett Kádár János

Rábukkantak az egykori MSZMP KB titkos filmgyűjteményére. A 9 és 1/2 hét, valamint a Rocky Horror Picture Show kópiája is előkerült.

A majd 6000 tekercsből álló filmgyűjtemény a Magyar Szocialista Munkáspárt Központi Bizottságának és Kádár János pártfőtitkárnak állt személyes rendelkezésére.

A Mokép-Pannónia Kft. közlése szerint az úgynevezett “Kádár-filmarchívum” darabjai között olyan filmtörténeti jelentőségű szovjet alkotások is találhatók, mint Szergej Eizenstein vagy Grigorij Csuhraj művei, ám a nagy többség amerikai vagy nyugat-európai gyártású. Magyar film alig szerepel a gyűjteményben.

“Úgy tudjuk, hogy a filmek a pártállami elit és különösen Kádár János pártfőtitkár szórakoztatását szolgálták, és privát vetítéseken tekintettek meg őket” – mondta a felfedezésről a Mokép sajtóosztálya.

Az évek során fokozatosan felhalmozódó tekercsek korábban nem voltak nyilvántartva, és funkciójuk is csak mostanra vált világossá. A héten megtalált kópiák jelentősége miatt elképzelhető, hogy a Mokép történész szakértőket is felkér a katalogizáláshoz.

A listán A sárkány közbelép című Bruce Lee-filmtől Francois Truffaut Négyszáz csapás című alkotásán át David Lynch Elefántemberéig szinte minden műfaj képviselteti magát. Feltűnő, hogy az MSZMP vezetői mekkora hangsúlyt fektettek a nyugati alkotásokra, így kíváncsiak voltak például a Rocky Horror Picture Show-ra, a 9 és 1/2 hétre vagy az Életben maradni című John Travolta-mozira is.

A Mokép jelenleg a megtalált kópiák feldolgozását, adataik rögzítését végzi. “Később döntünk a sorsukról, nemzeti intézményként azonban fontos feladatunk, hogy az értékes alkotások megmaradjanak az utókornak. Terveink között szerepel, hogy egy filmfesztivált rendezünk a magyar közönség által nem, vagy nagyon régen látott kuriózumokból” – nyilatkozta a Mokép sajtóosztálya.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik