Kultúra

A tévében: rögös és széles út

Ez csak egy tévéajánló, mégis arról lesz szó, hogy lehet élni, milyen utak vannak előttünk.

Vannak, akik a rögös utat választják, és jó, ha készül róluk egy film, egy dráma, egy regény. Első műsorunk témája például Kínában megalapította az első, speciális bánásmódot igénylő és fogyatékosok gyerekeknek szánt otthont – s már kórusban kiabáljuk is a nevét, hogy nem másról van szó, mint… Vagy mégsem? Ha még sosem hallottunk Je Jo Kenről (korábban Jaschkó Istvánnak hívták), nézzük meg a misszionárius életét bemutató, Szekeres Csaba rendezte portréfilmet 19:35-től a Duna II Autonómián.

Van aztán a széles, kikövezett út, este kikapcsolódunk, lábat lógatunk, feledni vágyjuk a mindennapok nyűgét – a közszolgálati m1 gondoskodik róla, hogy mindezt egy 1986-os Szenes Iván-Fényes Szabolcs-Iglódi István hármas által összehozott, egykori színházi közvetítés segítsen elérni. A kikapós patikárius főszerepét még Kaló Flórián játszotta – rengeteg mai színészt láthatunk fiatalon, és semmi másra nem kell figyelnünk, mint a mókára 20:10-től.

James Mangold filmjében a két út találkozik, kicsit kikövezett, de nem teljesen széles – az Észvesztő című film az okoskodó hollywoodi film mintapéldánya, mint amikor valaki értelmiségi társaságba kerülve fitogtatni akarja a műveltségét, de ezzel csak leleplezi műveletlenségét. Winona Rydertől Angelina Jolie-ig és Brittany Murphyig felsorakoznak az ezredforduló reményteljes színésznői (szegény Winona, szegény Brittany), Vanessa Redgrave és Whoopie Goldberg már más tészta, ja, és Jared Leto is itt van. A téma a különböződés, azok a mentális-idegrendszeri jelenségek, amelyekre valaki már rámondja, hogy bolond, más még nem. Egy csokor ilyen lány él a Claymoore Kórházban (1967-et írunk, hé), ahová bekerül Susanna Kaysen (aki amúgy a film alapjául szolgáló könyv írója is, és Winona személyesíti meg), hogy aztán eldöntse, hol is jobb neki. Hollywood leül az analítikus díványára tehát 21:25-től a Viasat3-on.

Aki nem ült le, pedig kellett volna – az új hollywoodi hullám egyik kései, de meghatározó filmje, Brian de Palma A sebhelyesarcúja, Oliver Stone forgatókönyv-írói közreműködésével, Al Pacino (és Michelle Pfeiffer) alakításával. Tony Montana alakja a mai napig szimbólum sokaknak, a lázadás, a (düh)kitörés, a harag megszemélyesítője ő, ami nem csoda ama híres-hírhedt végső jelenetsor láttán, amelyben annyi golyó fogy, mint egy Rambo-filmben. 22:15, TV2. Gyerünk, legyen ez a héten a legnézettebb mozifilm!

Végül egy műsor azokról, akik olyan keskeny ösvényre vannak kényszerítve, hogy még a nemiségük is kérdésessé válik: a Tabu sorozat következő epizódja azokat az indiai “harmadik neműeket” mutatja be, akik férfiakként kezdik pályafutásuk, de önkéntes alapon megválnak ebbéli attribútumaiktól, hogy nővé legyenek. Bizarr választás 0:00-tól a National Geographicon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik