Kultúra

A tévében: kemény sorsok, érdekes találkozások

Hogy áll az őssejtkutatás? Mennyire pesszimista ma egy hajdani Lukács-tanítvány? Elijah Wood mihez kezd huligánok közt?

Talán nincs még egy olyan fejlődő területe az orvostudománynak, amely annyira reményteljes és csodaszerű lenne, mint az őssejtkutatás. A bármilyen sejtté osztódni képes sejtekből egykor új, személyre szabott szerveket fogunk tudni építeni, mondja az elmélet, a kérdés, hogy ez 15 vagy 200 év múlva következik-e el. Hol tart ma az őssejtkutatás? A téma legautentikusabb kutatói most lefestik az aktuális állapotot, a Mindentudás Egyeteme 2.0-ás verziójában 20:30-tól az m2-n.

Írt betiltott tanulmányt (A fasizmusról), volt Lukács György tanítványa, esett le mostanában Efezoszban teherautóról (saroktörés), ami az öregedés kérdésével szembesítette, szeret kételkedni, egyszóval filozófus. Nagyszerű loknijairól mindenkinek ismerős lehet Vajda Mihály, akiről Gulyás Gyula készített portréfilmet Utazások egy pesszimistával – Vajda Mihály címen, látható pedig a Duna II Autonómián lesz 21:45-től.

Idegen a kemény fiúk között – erre a felállásra nehéz lenne jobbat kigondolni az amerikai Elijah Wood vs. angol futballhuligánok konfliktusnál. A Huligánok című film (illetve az alapjául szolgáló könyv) gyomorszorítóan szembesíti fogyasztóját azzal, milyen kilátástalan, öncélú, mérgező ma a szigetországi, futballhoz kötődő bűnözés. A Harvardról kizárt diák Londonba kerül, ahol a West End United huligánjai közé kerül (előfordul ez a legjobb harvardi diákokkal is), és ez a sodródás elkezdi veszélyeztetni az egész addigi életét. Egy érdekes találkozás meglepően jó színészi alakítással 22:10-től a Story4-en.

A múlt heti drogfilmje után Pesty László másik kapcsolódó filmjét is láthatja a közönség a Duna TV műsorán, 22:36-tól az Egy nap című alkotásban Balázs börtönbe vonulása előtti utolsó 24 óráját követhetjük végig. Ebben az időtartamban 15 év történései jelennek meg, találkozás a droggal, barátok, család, szétesés. A súlyosan drogfüggő fiúra vajon milyen sors vár a rács mögött?  

Igazi összeesküvés-melegágy Az orosz kapcsolat című film, ami – összhangban a címmel – orosz gyártmány. Cseppet sem csodálkozom, ha valakinek épp Oroszországban jutnak eszébe az összeesküvés-elméletek, elvégre még a magyar politikai életben is vannak orosz eredetű, hasonló műfajú történetek. De nehogy nagyon elkalandozzunk, ebben a filmben csak annyi derül ki, hogy a világ kormányai közösen osztják a drogokat, amihez persze a titkosszolgálatok is hozzáteszik a maguk részét. Amikor mindez leesik Versinyin titkosszolgálati ügynöknek, elhatározza, hogy homokszem lesz a gépezetben (a port.hu szerint “porszem”, ami persze nem túl ambíciózus vállalás). Vajon sikerül neki? Moszkvában vajon Hollywood az úr? Megláthatjuk 23:40-től az RTL Klubon.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik