Kultúra

A világ egyetlen folyami monitorhajója Budapesten

Bár 2011. június 1-jén a bajai programok zárásával hivatalosan is véget értek a Leitha-emlékév ünnepi programjai, a hajó a nagyközönség előtt újra nyitva áll.

Kapcsolódó cikkek

A Lajta Monitor Múzeumhajó május 17-én, a Honvédség újpesti Hadikikötőjében ünnepelte 140. születésnapját.

A hajót a “Zoltán Gőzös” Közhasznú Alapítvány 2009-ben elnyert európai uniós pályázati pénzből az 1887-es állapotának megfelelően újította fel. A Lajta monitor jelenleg a legrégebbi úszóképes hadihajó az Osztrák-Magyar Monarchia idejéből. A világon több mint kétszáz monitor épült, ezekből összesen hét darab maradt meg valamilyen formában, de az egyetlen folyami típusú monitor hadihajó a LAJTA.

A civilek által “helyreállított Lajta monitort Szent István ünnepén úgy mutattuk be a világnak, mint a magyar nemzet frissen felfedezett régi kincsét, egy újonnan pajzsra emelt hungaricumot, amely a többi nemzeti ereklyénkkel ellentétben úgy járul hozzá új, korszerű nemzeti identitásunk kialakításához, hogy összeköt bennünket szomszédos és távoli népekkel, fényesen bizonyítva, hogy egyedülálló kultúránkkal és a mások által sokszor kárhoztatott, jellegzetes nemzeti karakterünkkel képesek vagyunk sikeresen együttműködni másokkal, ha erre lehetőséget kapunk, vagy teremtünk.” – olvasható a lajtamonitor.hu oldalán a lelkes alapítványi tagok fórumából.

A hajó egész nyáron látogatható, körbekémlelhető és fotózható Budapesten az Erzsébet-híd pesti hídfőjének északi oldalánál.

Részletes információk a Lajta monitorról az alapítvány honlapján olvashatók!

forrás: zoltanalapitvany.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik