Kultúra

Larry Crowne [filmpremier]

Julia Roberts és Tom Hanks ezúttal a vesztes generációt alakítják, de túl nagy csillagok ők egy kis hulláshoz.

Amerikában aratott a recesszió, sok ezren vesztették el állásukat, házukat, csúsztak mélyebbre, ami ebben a sikerközpontú országban akkor is tragédia, ha csak egy társasházi lakásba költözést jelentett. És sokak ennél mélyebb bugyrait is megjárták a világgazdasági válság nevű pokolnak. Igen, de most egy romantikus vígjátékról beszélgetünk, hogy jön ez ide?

Tom Hanks és a Bazi nagy görög lagzi írója-rendezője-főszereplője, Nia Vardalos összehoztak egy történetet, melynek főhőse egy ugyanilyen lecsúszott figura. Kirúgják az állásából, nem tudja tovább fizetni a háza törlesztőrészleteit, padlóra kerül. Állását azért veszti el, mert nincs semmilyen végzettsége. Szomszédai tanácsára ezért tanulni kezd, közgazdaságtant és retorikát a népfőiskolán. Utóbbit szerencsére épp egy némileg alkoholista, némileg sehová sem tartó házasságban élő, unott tanárnő tartja, épp Julia Roberts alakítja. Ugye milyen helyesek? Julia Roberts és Tom Hanks, hát nekik egy párrá kell lenniük! Csak még van 50 perc, amit valahogy le kell pergetni.

Sajnos hiába a két egetverően nagy név, hiába Hanks teljes odaadása (producere és rendezője is a filmnek), nem ez az a romantikus komédia, amit annyira vártunk a nyáron (valószínűleg az a Steve Carrell-Julianne Moore-Ryan Gosling-féle Őrült, dilis, szerelem. lesz, de arról majd máskor.). Lehetett volna, de ehhez 1, esendőbbé kellett volna tenni a két főhőst, nem ennyire csúcs-aranyos, csúcs-kedvessé, akikben hiba egy szál se 2, több konfliktust kellett volna keríteni a történetbe (kimarad pár ziccer egyes karakterek között) 3, így jobban lehetett volna érezni az egész tétjét, súlyát 4, nem kellett volna megpróbálni annyi mindent üzenni a népnek, mert szétesett kicsit a történet 5, viccesebbnek kellett volna lenni 6, komolyabbnak, olykor komorabbnak sem ártott volna. És a sort még lehetne folytatni. Mintha Hanks nem lett volna elég bátor, hogy mélyebb sebeket szakítson fel, mintha túlságosan tapintatos lett volna, ami amúgy szimpatikus dolog, csak a filmet heréli némileg ki.

Persze ettől még nem nézhetetlen film a Larry Crowne, csak aki valami igazán nagy dobásra várt – csalódni fog.   

Ajánljuk: akik szerint 25 év fölött még nem kell a saját temetésünkre gyűjteni
Nem ajánljuk: akik szerint a társadalom peremére szorultak megérdemlik a sorsukat

 

 

Larry Crowne – színes, feliratos, amerikai romantikus vígjáték, 99 perc, 2011, rendező: Tom Hanks, forgatókönyvíró: Tom Hanks, Nia Vardalos, zeneszerző: James Newton Howard, operatőr: Philippe Rousselot, producer: Gary Goetzman, Tom Hanks, vágó: Alan Cody, szereplők: Tom Hanks (Larry Crowne), Julia Roberts (Mercedes Tainot), Bryan Cranston (Dean), Wilmer Valderrama (Dell Gordo), Pam Grier (Frances), Taraji P. Henson (B’Ella), Rami Malek (Steve Dibiasi), Sarah Levy (Eli), forgalmazza a Pro Video Film & Distribution Kft.

Hazai bemutató: 2011. június 30.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik