Kultúra

Kirúgta felfedezőjét a Harry Potter-könyvek írónője

J. K. Rowling 1996 óta dolgozott együtt Christopher Little-lel. Az írónőt az ügynök fedezte fel, és segített kiadót szerezni az első könyvének.

Rowling szóvivője a hét végén erősítette meg, hogy az írónő véget vetett az 1996 óta tartó közös munkának. Christopher Little volt az, aki Rowlingot felfedezte, és első regényének, a Harry Potter és a bölcsek kövének kiadót szerzett. Azóta a hétkötetes varázslósagából négyszázmillió példányt adtak el világszerte, a könyvekből nyolc nagy sikerű film született, Rowlingból pedig a világ leggazdagabb írónője vált.

A guardian.co.uk szerint az elhatározás hetek óta érlelődött, de a szakítás pontos oka nem ismeretes. Annyi azonban kiderült, hogy Rowling új irodalmi ügynöke a Little cégéből kivált Neil Blair lett.

Az ügynökcserére azt követően került sor, hogy Rowling bejelentette: októberben induló Pottermore.com honlapján digitális formátumban, e-könyvként is forgalmazni kezdik a Harry Potter-regényeket. Ez a lépés rosszul érintette a Potter-könyveket kiadó Bloomsburyt, mivel az nem rendelkezik a digitális kiadás jogaival.

Rowling Blairrel dolgozott a Pottermore.com elindításán. A honlapon az e-könyveken kívül kalandjáték és a varázslóvilággal kapcsolatos exkluzív anyagok is várják majd a felhasználókat. A 69 éves Little csalódottságának és meglepetésének adott hangot a szakítással kapcsolatban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik